MIDLAS: Το νέο τουρκικό σύστημα κάθετης εκτόξευσης για το ΠΝ και ο στόχος της Άγκυρας [vid]

Συνεχίζονται οι δοκιμές νέων τεχνολογιών στην Τουρκία με πρόσφατο παράδειγμα την πρώτη δοκιμή του συστήματος κάθετης εκτόξευσης (VLS) τύπου MIDLAS, το οποίο αναμένεται τα επόμενα χρόνια να ενσωματωθεί στις μελλοντικές φρεγάτες κλάσης Istanbul, με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας να δημοσιεύει σχετικό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Roketsan εργάζεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης εγχώριου VLS για να καλύψει τις ανάγκες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δοκιμή του MIDLAS, εκτοξεύοντας έναν πύραυλο – εξίσου τουρκικής κατασκευής – τύπου HISAR RF στο πεδίο δοκιμών του Ακσαράι στην Καππαδοκία.

Όπως τονίζει και το Naval News, το νέο τουρκικό σύστημα κάθετης εκτόξευσης τύπου MIDLAS είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα για το Πολεμικό Ναυτικό της γειτονικής μας χώρας, διότι θα αντικαταστήσει το σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS) τύπου Mk.41 της αμερικανικής Lockheed Martin στις υπό ανάπτυξη φρεγάτες κλάσης Istanbul.

Ο στόχος των Τούρκων

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 2020 οι ΗΠΑ αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, βάσει της νομοθεσίας CAATSA, με αποτέλεσμα η τουρκική εταιρεία Roketsan να επιταχύνει τους ρυθμούς κατασκευής του εγχώριου VLS, που προορίζεται για εγκατάσταση όχι μόνο στις φρεγάτες κλάσης Istanbul και στα νέα αντιτορπιλικά κλάσης TF-2000 μετά το 2027. Σε πρώτη φάση, το σύστημα κάθετης εκτόξευσης τύπου MIDLAS θα δώσει μεγάλες ικανότητες αεροπορικής άμυνας στα πλοία επιφανείας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με την χρήση των πυραύλων τύπου Hisar RF. Έτσι, ο στόχος τους είναι να εξοπλίσουν φρεγάτες και αντιτορπιλικά με μεγάλη δύναμη πυρός με αντιαεροπορικά αλλά και αντιπλοϊκά βλήματα.

Και αυτό, γιατί σε επόμενο στάδιο το MIDLAS θα είναι σε θέση να εκτοξεύει πυραύλους επιφανείας – αέρος μεγάλης εμβέλειας τύπου SIPER Block-1, τον πύραυλο επιφανείας – επιφανείας υψηλής ακρίβειας και μεγάλης εμβέλειας τύπου ATMACA. Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο Anadolu, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roketsan, Μουράτ Ικιντζί, υπογράμμισε ότι η εταιρεία του συνεργάζεται με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και την Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών Τουρκίας (SSB) για το πρόγραμμα ανάπτυξης  MIDLAS, ενώ δίνουν προτεραιότητα στην ενσωμάτωση των πυραύλων σύμφωνα με τις ανάγκες του τουρκικών ναυτικών δυνάμεων.