Mi-8: «Μυστήριο» με ρωσικό ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Ουκρανία – Λάθος ή επιτυχημένο σχέδιο των Ουκρανών;

Ένα ελικόπτερο Mi-8 των ρωσικών δυνάμεων προσγειώθηκε σήμερα σε αεροπορική βάση της Ουκρανίας στην περιοχή του Χάρκοβο, όπως αναφέρουν ουκρανικές και ρωσικές πηγές.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές εκδοχές για το πως κατέληξε το ρωσικό ελικόπτερο να «πέσει» στα χέρια των Ουκρανών.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας (GUR), υποστηρίζει πως το ρωσικό Mi-8 προσγειώθηκε στην Ουκρανία μετά από ειδική επιχείρηση, η οποία διήρκησε 6 μήνες. 

Το ελικόπτερο μετέφερε ανταλλακτικά για ρωσικά μαχητικά Su-27 και Su-30 SM, πραγματοποιώντας πτήσεις μεταξύ δύο αεροπορικών βάσεων. Σε αντίθεση με τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος, ο πιλότος ήξερε πού πήγαινε το Mi-8 και τελικά το προσγείωσε στην περιοχή του Χάρκοβο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ως αποτέλεσμα της ειδικής επιχείρησης «εκκαθαρίστηκαν» οι δύο συνεργάτες του πιλότου. Ο ίδιος ο πιλότος βρίσκεται στην Ουκρανία, όπου η οικογένειά του είχε εκκενωθεί στο παρελθόν από τη Ρωσία. Μαζί με το ελικόπτερο, η ουκρανική πλευρά προμηθεύτηκε τα ανταλλακτικά για τα μαχητικά που «κουβαλούσε» το Mi-8.

Το ουκρανικό μέσα, Ukrainska Pravda, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του ελικοπτέρου, επικαλούμενο πηγές από την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας.

H ρωσική εκδοχή

Μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων παρουσιάζουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις ρωσικές πληροφορίες, το Mi-8 χάθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες και το πλήρωμα έχασε τον προσανατολισμό του για άγνωστους λόγους, με αποτέλεσμα να περάσουν τη γραμμή οριοθέτησης.

Όταν είδε από αέρος το αεροδρόμιο της Πολτάβα στην περιοχή του Χάρκοβο, το πλήρωμα αποφάσισε να προσγειωθεί εκεί, χωρίς να γνωρίζει ότι προσγειωνόταν σε εχθρικό έδαφος. Στη συνέχεια, οι Ρώσοι πιλότοι προσπάθησαν να απογειωθούν ξανά αφού κατάλαβαν το λάθος, αλλά πυροβολήθηκαν επί τόπου.

Υποστηρίζεται ότι δύο από αυτούς έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου πιθανότατα τραυματίστηκε.

Πηγή: Ukrainska Pravda, UAWire / Φωτογραφία αρχείου