Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναπτύξει ένα σημαντικό αριθμό προηγμένων οπλικών συστημάτων και εναέριων μέσων κατά την διάρκεια του πολέμου, όπως τα ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων τύπου Mi-8 ωστόσο το ενδιαφέρον των αναλυτών έχει επικεντρωθεί σε μια σπάνια και μοναδική έκδοση τους που έχει εμφανιστεί στην Ουκρανία, στα Mi-8 MTPR-1 Rychag με ειδικό ρόλο την καταστολής της εχθρικής αεράμυνας (SEAD -Suppression of Enemy Air Defense).
Πρόκειται για ελικόπτερα τα οποία αναπτύσσονται σε αποστολές και επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου πετώντας σε υψόμετρο άνω των 10.000 ποδιών δημιουργώντας προβλήματα στα συστήματα επικοινωνίας και στην λειτουργία των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας, ενώ ο ρόλος τους θεωρείται αρκετά σημαντικός και πολύτιμος, γι’ αυτόν τον λόγο μάλιστα πετούν σε εδάφη που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις για να αποφύγουν την κατάρριψη.
Τα εργαλεία των προηγμένων Mi-8
Η χρήση των ελικοπτέρων τύπου Mi-8 MTPR-1 (EW) στον πόλεμο στην Ουκρανία επιβεβαιώνεται από εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Σε ένα από αυτά τα βίντεο, ένας Ρώσος πιλότος εξηγεί ότι το προηγμένο ρωσικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου τύπου Rychag, χρησιμοποιείται «για την καταστολή των δυνατοτήτων αεράμυνας (SEAD) όλων των παραλλαγών, που βρίσκονται στη γειτονική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων των αναλογικών δυτικών συστημάτων και των σοβιετικών συστημάτων» προκειμένου να μπορέσουν τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη να διεισδύσουν βαθύτερα στην Ουκρανία.
«Αιχμή» του δόρατος» στα ελικόπτερα τύπου Mi-8 MTPR-1 είναι το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Rychag-AV, το οποίοι έχει την ικανότητα να καταστέλλει και να παρεμποδίζει την λειτουργία όχι μόνο των συστημάτων ελέγχου πυρός αλλά και των ραντάρ σε εχθρικά αντιαεροπορικά συστήματα και αεροσκάφη. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχει προστασία σε φίλια μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, drones αλλά και σε φίλιες χερσαίες δυνάμεις πεζικού από ενδεχόμενες εχθρικές αεροπορικές επιδρομές.
Γιατί είναι πολύτιμα για τους Ρώσους ;
Επίσης, το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου τύπου Rychag-AV μπορεί σε πλήρως αυτόματη λειτουργία, χωρίς την παρέμβαση και τον χειρισμό του πιλότου, διότι χρησιμοποιεί μια αποθηκευμένη λίστα εχθρικών ραντάρ και επιλέγει αυτόματα τις κατάλληλες ενέργειες παρεμβολής και καταστολής ανά την περίπτωση. Βέβαια, υπάρχει και η ημιαυτόματη λειτουργία, στην οποία ο πιλότος – χειριστή επιλέγει τις μεθόδους εμπλοκής και τους στόχους που θα μπλοκάρουν. Σημειώνεται ότι το ελικόπτερο εκτοξεύει αντίμετρα όπως φωτοβολίδες (flares) για την προστασία του από εχθρικούς κατευθυνόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πληροφόρησης, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν επί του παρόντος περίπου 20 ελικόπτερα τύπου Mi-8MTPR-1, ενώ είναι παράλληλα τα μοναδικά ρωσικά ελικόπτερα ηλεκτρονικού πολέμου σε ενεργό υπηρεσία και σε παραγωγή. Ωστόσο, η προμήθεια δυτικών συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία καθιστά επιτακτική ανάγκη την αξιοποίηση τέτοιων μέσων, παρόλο που η αποτελεσματικότητά τους ενδεχομένως να μην είναι η αναμενόμενη, λόγω μη επίτευξης αεροπορικής κυριαρχίας στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί «πολύτιμο όπλο» στα χέρια των Ρώσων.