Mi-35: Τι είπε ο Σέρβος Πρόεδρος Βούτσις για την προμήθεια των 11 κυπριακών επιθετικών ελικοπτέρων [pics]

Όπως αναφέραμε στο OnAlert προ ολίγων ημερών, ολοκληρώθηκε η μεταφορά συνολικά 11 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Mi-35 της Εθνικής Φρουράς Κύπρου στη Σερβία, με τον Πρόεδρο της χώρας Αλεξάντρ Βούτσιτς να λέει χαρακτηριστικά ότι η προμήθεια αυτή έχει ως στόχο να ενισχυθούν οι σερβικές αεροπορικές δυνάμεις και για να παραμείνει η χώρα του κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή.

Η κυπριακή κυβέρνηση και η Σερβία συμφώνησαν το 2021 για την αγορά παλαιότερων, σοβιετικής κατασκευής, επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Μi-35 που χρειάζονται επισκευή, έναντι απροσδιόριστης τιμής, μέρος της οποίας το Βελιγράδι αντιστάθμισε με την εξαγωγή όπλων σερβικής κατασκευής.

«Πληρώσαμε περισσότερα από το ήμισυ της αξίας τους στους Κύπριους αδελφούς μας με τα δικά μας όπλα…κυρίως… πυροβολικού», δήλωσε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια παρουσίασης στην αεροπορική βάση Μπατάγνιτσα (Batajnica) κοντά στο Βελιγράδι.

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης μια πώληση 48 σερβικής κατασκευής αυτοκινούμενων οβιδοβόλων αξίας 311 εκατομμυρίων ευρώ σε χώρα που δεν κατονόμασε. «Η διαδικασία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το κοινοβούλιο», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Η Σερβία, υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στα Δυτικά Βαλκάνια, εξακολουθεί να βασίζεται στην πρώην σοβιετική στρατιωτική τεχνολογία, αλλά τα τελευταία χρόνια άρχισε να αγοράζει δυτικά και κινεζικά οπλικά συστήματα και αεροσκάφη.

Τον Ιούνιο, ο Βούτσιτς είχε αναφέρει ότι το Βελιγράδι διεξάγει συνομιλίες για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την γαλλική εταιρεία Dassault. Η Σερβία έχει ήδη αγοράσει ελικόπτερα από την Airbus και μεταγωγικά αεροσκάφη. Η Σερβία είναι ουδέτερη στρατιωτικά, αλλά συμμετέχει στη Σύμπραξη του ΝΑΤΟ για την Ειρήνη, ένα πρόγραμμα για τις χώρες που δεν φιλοδοξούν να ενταχθούν στη συμμαχία.

Το Βελιγράδι έχει περιορίσει την στρατιωτική συνεργασία με την Μόσχα αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και έχει καταδικάσει την εισβολή. Ωστόσο, εν αντιθέσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυτικές χώρες, δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Σερβίας ανέρχεται σε 1,43 δισεκ. δολάρια, ή στο 2% του ΑΕΠ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες από Εθνική Φρουρά Κύπρου