Mi-35: Η Σερβία ξεκίνησε με καθυστέρηση τις πτητικές δοκιμές στα ελικόπτερα που πήρε από την Κύπρο

Η Σερβία προχωρά τις εργασίες για να επαναφέρει σε πτητική κατάσταση τα 11 επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-35 που πήρε μεταχειρισμένα από την Κύπρο στα τέλη του περασμένου έτους.

Την 1η Ιουλίου, ένα από τα πρώην ελικόπτερα της κυπριακής Εθνικής Φρουράς πραγματοποίησε δοκιμαστικές πτήσεις από το αεροδρόμιο της Utva Aviation Industry στο Πάντσεβο, 18 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βελιγραδίου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις έχει δηλώσει ότι «τα πρώτα έξι ελικόπτερα θα πετάξουν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2024 και τα υπόλοιπα πέντε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2024».

Η προφανής καθυστέρηση σε αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι πιθανό να οφείλεται στις περίπλοκες διαδικασίες εξαγωγών και εισαγωγών με τη Ρωσία για βασικά εξαρτήματα που απαιτούν γενική επισκευή και από την απόκτηση νέου αεροηλεκτρονικού και άλλου εξοπλισμού.

Αν και η Σερβία έχει αναθέσει την επισκευή και συντήρηση των ελικοπτέρων Mi-35 στην σέρβικη εταιρεία Moma Stanojlovic, παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από τη ρωσική βιομηχανία για είδη όπως κινητήρες, υδραυλικά και άλλα εξαρτήματα.

Μόλις εκσυγχρονιστούν, η Σερβία αναμένει ότι τα πρώην κυπριακά ελικόπτερα θα παραμείνουν κατάλληλα για επιχειρησιακή χρήση τουλάχιστον έως το 2036. Θα ενισχύσουν τον ήδη υπάρχοντα στόλο των τεσσάρων Mi-35M που το Βελιγράδι απέκτησε από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2019.

Η Σερβία απέκτησε επίσης και μερικά όπλα από την Κύπρο ως μέρος της συμφωνίας για τα ελικόπτερα, όπως οι αντιαρματικοί πύραυλοι 9M114 Shturm και οι ρουκέτες S-24 των 240 mm και τα ατρακτίδια πυροβόλων UPK-23-250. Τα ελικόπτερα θα μεταφέρουν επίσης αντιαρματικούς πυραύλους 9M120 Ataka-V και ρουκέτες S-8KOM των 80 mm.

Πηγή: FlightGlobal / Φωτογραφία αρχείου