Νέες πληροφορίες δημοσιεύτηκαν σχετικά με τους νέους πανίσχυρους πυραύλους που αναμένεται να ενσωματώσει στο οπλοστάσιό του, το πιο προηγμένο επιθετικό ρωσικό ελικόπτερο, το περίφημο Mil Mi-28NM, έπειτα από συνέντευξη πηγής της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας στον ιστότοπο Ria Novosti.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, τα νέα αυτά ελικόπτερα θα εξοπλιστούν με προηγμένους πυραύλους cruise, οι οποίοι θα μπορούν να πλήξουν αποτελεσματικά εχθρικούς στόχους σε απόσταση 100 χιλιομέτρων, καθιστώντας το Mi-28NM ένα τρομερό επιθετικό μέσο που θα είναι σε θέση να εκτελεί αποστολές πρώτης γραμμής.
Ειδικότερα, ο πύραυλος cruise αναπτύσσεται από τους Ρώσους, στο πλαίσιο του προγράμματος Izdeliye 305, γνωστό και ως «Project 305″, με την πηγή της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας να προσθέτει ότι: «Η ικανότητα μεταφοράς τεσσάρων πυραύλων cruise ταυτόχρονα, επιτρέπει στο ελικόπτερο Mi-28NM να πετυχαίνει αποτελεσματικά πλήγματα στον εχθρό, όπως κάνουν βομβαρδιστικά πρώτης γραμμής».
To πρόγραμμα ανάπτυξης των νέων πυραύλων
Το πρόγραμμα Izdeliye 305, αφορά μια νέα γενιά κατευθυνόμενων πυραύλων με μέγιστη εμβέλεια 100 χιλιομέτρων και είναι σχεδιασμένοι για να εκτοξεύονται από ελικόπτερα ενάντια σε θωρακισμένα οχήματα και καταστρέψει θωρακισμένα οχήματα και οχυρώσεις από μπετόν αρμέ.
Ο πύραυλος θα καθοδηγείται από το ενσωματωμένο σύστημα αδρανούς πλοήγησης. Πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία του στόχου θα μεταφορτώνονται στο συγκεκριμένο σύστημα κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης εκτόξευσης του πυραύλου και στη συνέχεια ο πύραυλος θα ενεργοποιεί το δικό του σύστημα ανίχνευσης προκειμένου να τον πλήξει επιτυχώς.
Την ίδια στιγμή, το πλήρωμα του ελικοπτέρου θα έχει εικόνα για την πορεία του πυραύλου μέσω βίντεο και προστατευμένου καναλιού επικοινωνίας. Όπως είχαμε αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο μας, στο πλαίσιο αναβάθμισης του ελικοπτέρου, έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες για τη μείωση του βάρους του αλλά και στο κατασκευαστικό κομμάτι, προσδίδοντας μερικά στοιχεία stealth αλλά και με την ενσωμάτωση ψηφιακού συστήματος ελέγχου του κινητήρα, καθώς επίσης και ραντάρ – συστήματα εντοπισμού που είναι διασυνδεδεμένα με τα οπλικά συστήματα του Mi-28NM.
Αυτό όμως που ξεχωρίζει πραγματικά είναι η ικανότητα του να «συνεργάζεται» με φίλια μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στο πεδίο της μάχης, ενώ είναι ικανό να φέρει και να αναπτύσσει drones – καμικάζι, όπου το πλήρωμα θα μπορεί να τα χειρίζεται και να χτυπούν εχθρικούς στόχους μέσω αυτών.
Η αυτοματοποιημένη αλληλεπίδραση μεταξύ ελικοπτέρων Mi-28NM και διαφόρων αεροσκαφών αναγνώρισης θα βοηθήσει στην παρακολούθηση και την επιτήρηση του πεδίου επιχειρήσεων χωρίς να εισέλθει στην αποτελεσματική αεροπορική άμυνα του εχθρού.
Με πληροφορίες από: Defence Blog / TASS