Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αρμόδιο τμήμα του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin κέρδισε συμβόλαιο αξίας 21 εκατομμυρίων δολαρίων που αφορά εργασίες για την τροποποίηση στην διαμόρφωση που θα έχουν οι «κυνηγοί« του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τα πανίσχυρα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου MH-60R.
Η ελληνική πλευρά είχε υπογράψει το 2020 σύμβαση με την αμερικανική εταιρεία, που προέβλεπε την αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων τύπου MH-60R «Romeo» για τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, συνολικού κόστους 285 εκατομμυρίων δολαρίων και στο πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκε η νέα αυτή σύμβαση που ανακοίνωσε το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η συγκεκριμένη σύμβαση περιλαμβάνει την εφάπαξ υλοποίηση και την υποστήριξη των εργασιών διαμόρφωσης και συντήρησης των τεσσάρων ελικοπτέρων τύπου MH-60R από την τυπική διαμόρφωση που προβλέπουν οι Στρατιωτικές Πωλήσεις Εξωτερικού (FMS – Foreign Military Sales) στην διαμόρφωση που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, ενώ οι εργασίες αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2027.
Η συμφωνία απόκτησης των ελικοπτέρων
Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ και μέσω των λεγόμενων Στρατιωτικών Πωλήσεων του Εξωτερικού. Τα ελικόπτερα Romeo θα αντικαταστήσουν μέρος των πεπαλαιωμένων ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού και ειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, έχουν δυνατότητες κατά στόχων επιφανείας, ενώ μπορούν να εκτελέσουν και δευτερεύουσες αποστολές, όπως έρευνας και διάσωσης, διοικητικής μέριμνας, μεταφοράς και εκκένωσης προσωπικού.
Τα ελληνικά MH-60R θα διαθέτουν πυραύλους Hellfire, κατευθυνόμενα βλήματα και σύγχρονες τορπίλες τύπου Mk.54. Επίσης θα χρησιμοποιούν προηγμένους αισθητήρες και ραντάρ για τον ακριβή εντοπισμό και τη στόχευση της απειλής, έχοντας τη δυνατότητα να πετούν σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ ακόμα μπορούν να εκτοξεύουν δύο πυραύλους τύπου NSM (Naval Strike Missiles).
Σε συνδυασμό με τα 11 εκσυγχρονισμένα ελικόπτερα Sikorsky S-70B6, οι «κυνηγοί« του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορούν να επιχειρούν και από τις νέες φρεγάτες Belharra και θα αποτελούν τον «εφιάλτη» των τουρκικών υποβρυχίων, αλλά και των μονάδων επιφανείας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Με πληροφορίες από: Defence World / DOD