Η ανάπτυξη του γαλλογερμανικού άρματος μάχης νέας γενιάς MGCS κινδυνεύει να αποτύχει, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική Handelsblatt.
Οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών είναι τόσο μεγάλες που η επιτυχία του προγράμματος Main Ground Combat System (MGCS) τίθεται όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα.
Η γαλλική Nexter και η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (KMW) ανέλαβαν το 2017 να αναπτύξουν το νέο ευρωπαϊκό άρμα μάχης που θα αντικαταστήσει μετά το 2030 τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 και τα γαλλικά Lerclerc.
Aπό την αρχή υπήρχαν προβλήματα λόγω του ανταγωνισμού των εμπλεκόμενων εταιρειών και των κυβερνήσεων που ακολουθούσαν διαφορετικές στρατηγικές. Από το ειδικό ταμείο για την Bundeswehr, σχεδιάζονται σχεδόν 83,5 εκατ. ευρώ για δαπάνες ανάπτυξης για το τρέχον έτος.
Οι χώρες μοιράζονται το κόστος ανάπτυξης, αλλά η Γερμανία λέγεται ότι είναι υπεύθυνη. Σε αντάλλαγμα, η Γαλλία έλαβε «το προβάδισμα» στην ανάπτυξη του προγράμματος μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς FCAS, στο οποίο συμμετέχει και η Ισπανία.
Τι «φοβούνται» οι Γερμανοί
Η συγχώνευση της KMW και της Nexter για την δημιουργία μιας νέας εταιρείας, της KNDS, προκάλεσε ανησυχίες στη Γερμανία ότι ο έλεγχος της πλειοψηφίας της σύμβασης ανάπτυξης των τανκς θα μπορούσε να περιέλθει στα χέρια των Γάλλων. Παράλληλα, το Παρίσι και το Βερολίνο μπόρεσαν να συμφωνήσουν μόνο σε καταμερισμό εργασίας κάθε εταιρείας, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, ενώ τα τανκς θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε στρατούς από το 2035, το έργο προχωρά με πολύ αργό ρυθμό. Το Παρίσι δέχεται μεγαλύτερη πίεση από το Βερολίνο επειδή τα τανκς Leclerc είναι ξεπερασμένα. Το Βερολίνο δέχεται λιγότερη πίεση, καθώς είναι σε εξέλιξη ο εκσυγχρονισμός του Leopard 2 στην έκδοση A8.
Στην έκθεση της η Handelsblatt, αναφέρει ότι ορισμένοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας δήλωσαν ότι η κοινή ανάπτυξη ενός γαλλογερμανικού τανκ είχε λίγες πιθανότητες επιτυχίας, ενώ μία πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε πως: «Δεν πιστεύουμε πλέον στο MGCS».
Το πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών νέας γενιάς FCAS αντιμετωπίζει εξίσου προβλήματα και προχωράει πιο αργά από το αναμενόμενο, λόγω των διαφορών ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία. Ωστόσο, τα πράγματα σε αυτό το πρόγραμμα είναι διαφορετικά, καθώς στο έργο εμπλέκεται και η Ισπανία, η οποία «πιέζει» για την γρήγορα ανάπτυξη και την αντικατάσταση των παλιών Eurofighter με νέας γενιάς μαχητικά.