«Η Γαλλία δεν ελέγχει τις εξαγωγές των βρετανικών όπλων», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού κατά τη διάρκεια ακρόασης στο γαλλικό κοινοβούλιο στις 18 Φεβρουαρίου, σχετικά με την πιθανότητα πώλησης των πυραύλων αέρος – αέρος Meteor από την Βρετανία στην Τουρκία, πώληση στην οποία αντιτίθεται σθεναρά η Αθήνα.
«Έχουμε λόγο σε αυτό; Η απάντηση είναι όχι», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ΥΠΑΜ, σύμφωνα με το γαλλικό αμυντικό μέσο Opex360.
Πράγματι, δεδομένου ότι το μερίδιο της γαλλικής βιομηχανίας στην παραγωγή του Meteor είναι 12,4%, όπως έχουμε αναφέρει πρόσφατα και στο OnAlert.gr, το Παρίσι δεν φαίνεται να προτίθεται να εμποδίσει μια πιθανή πώληση, αφού τυπικά μπορεί να ασκήσει βέτο.
Για παράδειγμα, η Γερμανία, η οποία συμμετέχει με ποσοστό 16% σε αυτό το πρόγραμμα, δεν δίστασε να το κάνει όταν η Βρετανία ήθελε να εξάγει τον πύραυλο στη Σαουδική Αραβία το 2019.
Ωστόσο, ο Σεμπαστιάν Λεκορνού παραδέχθηκε ότι οι ανησυχίες της Αθήνας είναι «δίκαιες», καθώς η Ελλάδα διαθέτει ήδη τον συγκεκριμένο πύραυλο της MBDA στο οπλοστάσιό της, έχοντας στρατηγικό πλεονέκτημα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου απέναντι στην Τουρκία. Πλεονέκτημα το οποίο θα χάσει σε περίπτωση που η Άγκυρα πάρει τον πύραυλο μαζί με τα 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter.
Συνάντηση Λεκορνού – Δένδια στην Αθήνα
«O Meteor πάει μαζί με το Eurofighter. Δεν είμαστε εμείς που πουλάμε αυτή την πλατφόρμα στην Τουρκία», συνέχισε ο Λεκορνού, τονίζοντας ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι μέσω της διπλωματίας να «πείσει» όλες τις πλευρές να συνομιλήσουν μεταξύ τους.
«Θα πάω στην Αθήνα σύντομα για να τα συζητήσω όλα αυτά με τον Έλληνα ομόλογό μου», είπε ο Γάλλος ΥΠΑΜ, προδηλώνοντας μια συνάντηση με τον Νίκο Δένδια.
Υπενθυμίζουμε ότι η αμυντική συμφωνία που υπογράφηκε το 2021 από τη Γαλλία και την Ελλάδα ορίζει ότι τα δύο μέρη «διαβουλεύονται τακτικά μεταξύ τους για όλα τα θέματα άμυνας και ασφάλειας κοινού ενδιαφέροντος».
Στις 29 Ιανουαρίου, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας κάλεσε στο γραφείο του την Γαλλίδα πρέσβη για να ζητήσει εξηγήσεις και να εκφράσει την αντίθεσή του σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης του πυραύλου στην Τουρκία, το οποίο «δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών», όπως είχε αναφέρει ο ίδιος.
Πηγή: opex360.com