Merlin Mk4: Συνετρίβη ελικόπτερο του Royal Navy κοντά στο HMS Queen Elizabeth – Νεκρό ένα μέλος του πληρώματος

Το βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό (Royal Navy) ανακοίνωσε ότι ένα ελικόπτερο Merlin Mk4 συνετρίβη κοντά στο αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth, χθες το βράδυ.

Από τη συντριβή ένα μέλος του πληρώματος έχασε τη ζωή του, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του Royal Navy, το ελικόπτερο έπεσε κατά τη διάρκεια νυχτερινής εκπαιδευτικής πτήσης στα ανοιχτά του Ντόρσετ, στο Στενό της Μάγχης.

Το Royal Navy δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό, ωστόσο διαβεβαίβσε ότι δεν υπάρχουν άλλοι τραυματίες και έχει ξεκινήσει έρευνα για να διευκρινιστούν τα αίτια της συντριβής.

Σύμφωνα με το BBC, στο ελικόπτερο επέβαιναν τρία μέλη του πληρώματος εκείνη τη στιγμή, δύο εκ των οποίων διασώθηκαν με τη βοήθεια της Ακτοφυλακής.

Το Merlin Mk4, είναι η αναβαθμισμένη έκδοση του Mk3) και το τελευταίο ατύχημα με τέτοιου τύπου ελικόπτερο είχε γίνει στο Camp Bastion του Αφγανιστάν το 2010, ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία με την βρετανική Πολεμική Αεροπορία (RAF).

Το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth, το οποίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Πόρτσμουθ στις 3 Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησε την πρώτη του αποστολή το 2021, είναι το κύριο βρετανικό αεροπλανοφόρο, μπορεί να μεταφέρει 1.000 μέλη πληρώματος και έως 40 αεροσκάφη.

Στην εκπαιδευτική πτήση συμμετείχε και δεύτερο ελικόπτερο του ίδιου τύπου, το οποίο προσγειώθηκε στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου με ασφάλεια. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ εξέφρασε τα συλληπητήριά του για το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή ενός ναύτη.

«Τραγικά νέα για τον θάνατο ενός από το προσωπικό του Βασιλικού Ναυτικού μας σε ένα περιστατικό μέσα στη νύχτα. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους τους αυτή τη δύσκολη στιγμή. Θα γίνει πλήρης έρευνα για το πώς συνέβη αυτό το ατύχημα», έγραψε ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι στο Χ (πρώην Twitter).

Φωτογραφία αρχείου