Meridian-M: Η Ρωσία «μεταφέρει την μάχη» στο διάστημα με στρατιωτικούς δορυφόρους

Η Ρωσία μεταφέρει τον «ανταγωνισμό» με τις ΗΠΑ άλλα επίπεδα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εντός του 2019 θα εκτοξεύσει δύο αναβαθμισμένους δορυφόρους στρατιωτικής χρήσεως στο διάστημα.

Μπορεί τα εξοπλιστικά προγράμματα των μεγάλων δυνάμεων να συνδέονται με οπλικά συστήματα, ωστόσο υπάρχει και μια άλλη, πιο «παρασκηνιακή» αναμέτρηση, η οποία αφορά το διάστημα και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να αποκτήσει η κάθε δύναμη το πάνω χέρι στο πεδίο της μάχης, κάτι που η Μόσχα προτίθεται να κάνει.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε πως θα εκτοξευτούν δύο δορυφόροι στρατιωτικών επικοινωνιών Meridian-M εντός του 2019.

«Πριν από το τέλος του έτους θα εκτοξευτούν δύο αναβαθμισμένοι δορυφόροι επικοινωνιών Meridian-M», είπε χαρακτηριστικά ο Σόιγκου στη συνεδρίαση του υπουργείου.

Η Ρωσία σχεδιάζει την δημιουργία μιας «ομάδας» δορυφόρων στρατιωτικών επικοινωνιών που θα αποτελείται από τέσσερις δορυφόρους Blagovest, σύμφωνα με τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας, ο οποίος τόνισε ότι » η κίνηση αυτή θα προσφέρει τη δυνατότητα επέκτασης των περιοχών, όπου θα υπάρχει πρόσβαση στη δορυφορική επικοινωνία στο έδαφος της Ρωσίας, αλλά και εκτός αυτής, συμπεριλαμβανομένης της Αρκτικής».

Οι δορυφόροι Meridian-M και Blagovest

Ο πρώτος στρατιωτικός δορυφόρος Blagovest, Kosmos-2520, εκτοξεύθηκε στις 17 Αυγούστου 2017,  ο δεύτερος δορυφόρος αυτής της σειράς, Kosmos-2526, εκτοξεύθηκε στις 19 Απριλίου 2018, ο τρίτος δορυφόρος λίγους μήνες μετά, τον Δεκέμβριο του 2018 και ο τέταρτος δορυφόρος Blogovest θα τεθεί σε τροχιά στα μέσα Ιουλίου.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σχεδιάζει να αναπτύξει μια «ομάδα» τεσσάρων δορυφόρων Blagovest μέχρι το 2020. Οι δορυφόροι αυτοί έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο, να μεταδίδουν δεδομένα και να προσφέρουν  υψηλής ποιότητας δυνατότητες επικοινωνίας.

Ως προς τους Meridian-M, είναι δορυφόροι επικοινωνιών δεύτερης γενιάς με ενεργή διάρκεια ζωής περίπου επτά χρόνια, ενώ αντικατέστησαν τα διαστημικά οχήματα Molniya και Raduga.

Σύμφωνα με τον CEO της κατασκευαστικής εταιρείας των Meridian-M, το πλάνο παραγωγής είναι τέσσερις τέτοιοι δορυφόροι μέχρι το 2022, ώστε παράλληλα να εξασφαλιστεί αρκετός χρόνος για την σταδιακή αντικατάσταση των υφιστάμενων δορυφόρων Meridian.

Πηγή: TASS