MEKO A200, 30FFM, FFX και Alfa 3000: Οι υποψήφιες φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας

Η Αυστραλία εξετάζει ποιες νέες φρεγάτες είναι οι κατάλληλες για τον στόλο του Πολεμικού της Ναυτικού, για να αντικαταστήσουν τις Anzac που αποσύρθηκαν.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Project Sea 3000», η Αυστραλία θέλει να αποκτήσει 11 νέες φρεγάτες. Οι 11 φρεγάτες γενικής χρήσης θα αντικαταστήσουν τις οκτώ υπάρχουσες φρεγάτες κλάσης Anzac. Για να επιταχυνθεί η διαδικασία, τα τρία πρώτα πλοία θα κατασκευαστούν στο εξωτερικό και τα υπόλοιπα στη Δυτική Αυστραλία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Defense News, η κυβέρνηση έχει στείλει αιτήματα για πληροφορίες σε Γερμανούς, Ιάπωνες, Νοτιοκορεάτες και Ισπανούς ναυπηγούς.

Συγκεκριμένα, τα πλοία που εξετάζονται είναι οι MEKO A-200 της Γερμανίας, οι 30FFM της Ιαπωνίας, το πλοίο FFX της Νότιας Κορέας και οι ισπανικές Alfa 3000.

Οι ναυπηγοί έλαβαν προθεσμία τέσσερις εβδομάδες για να ανταποκριθούν στο αρχικό αίτημα, συν άλλες τρεις εβδομάδες για να εξηγήσουν πώς μπορούν να κατασκευαστούν περισσότερες φρεγάτες στην Αυστραλία.

Η επιλογή αναμένεται να γίνει το επόμενο έτος, ενώ το πρώτο πλοίο αναμένεται να μπει σε υπηρεσία το 2030.

Διαβάστε επίσης: RAN: Υπερδιπλασιάζεται ο Στόλος Επιφανείας της Αυστραλίας με νέες φρεγάτες και αναβαθμισμένα αντιτορπιλικά [vid]

Οι Μονάδες επιφάνειας του Βασιλικού Αυστραλιανού Ναυτικού θα είναι συνολικά εννέα το 2026, υπογραμμίζοντας το κενό που θα δημιουργηθεί μέχρι να έρθουν οι νέες φρεγάτες.

Αναφορικά με τα σχέδια των φρεγατών, ο υποναύαρχος Stephen Hughes, επικεφαλής ναυτικών δυνατοτήτων της Αυστραλίας, είπε στο συνέδριο Combined Naval Event που έγινε στην Βρετανία στις 23 Μαΐου ότι η χώρα χρησιμοποιεί υπάρχοντα σχέδια προκειμένου να επιταχύνει την εισαγωγή των πλοίων στον στόλο.