MEKO A-400: Συμφωνία «κλειδί» για τις μελλοντικές φρεγάτες αεράμυνας της Γερμανίας

Το Πολεμικό Ναυτικό της Γερμανίας θέλει να αποκτήσει προηγμένες φρεγάτες αεράμυνας στο μέλλον και οι κατασκευάστριες εταιρείες NVL Group και Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) αποφάσισαν να «ενώσουν τις δυνάμεις τους» για την ανάπτυξη και ναυπήγηση της κλάσης Type 127, που θα βασίζεται στο σχέδιο των MEKO A-400 AMD.

Το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό σκοπεύει να προμηθευτεί έξι φρεγάτες MEKO A-400 προκειμένου να αντικαταστήσει τρεις φρεγάτες κλάσης Sachsen, οι οποίες βρίσκονται σε υπηρεσία από το 2003. Βασικό σημείο αναφοράς για τις νέες μονάδες επιφανείας είναι οι δυνατότητες αεροπορικής άμυνας και για αυτό αναμένεται να ενσωματώσουν το αμερικανικό Σύστημα Διαχείρισης Μάχης τύπου AEGIS.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η TKMS θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη των φρεγατών, ενώ η NVL θα κατασκευάσει τα πλοία, αξιοποιώντας την εκτεταμένη ναυπηγική της εμπειρία. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα πολεμικό πλοίο με εκτόπισμα 10.000 τόνων και μήκος 160 μέτρων.

Σε ό,τι αφορά την μέγιστη ταχύτητα, αυτή υπολογίζεται σε περίπου 32 κόμβους με επιχειρησιακή εμβέλεια 4.000 ναυτικών μιλίων και με αυτονομία 30 ημερών. Επίσης, οι MEKO A-400 θα διαθέτουν stealth ιδιότητες και  μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο από τις υφιστάμενες φρεγάτες αεράμυνας, ενώ θα είναι εξοπλισμένες με πυραύλους και οπλικά συστήματα όχι μόνο για εμπλοκή εχθρικών θαλάσσιων και χερσαίων στόχων αλλά και για ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Με πληροφορίες από: Defense Post