Martlet: Ουκρανοί στρατιώτες «ρίχνουν» ρωσικά drones με τους νέους βρετανικούς πυραύλους [vids]

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν τον νέο «ελαφρύ» πύραυλο Martlet που προμηθεύτηκαν από την Βρετανία για να καταρρίψουν ρωσικά drones.

Σύμφωνα με αναφορές από τον ουκρανικό στρατό, Ουκρανοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν τους βρετανικούς εναντίον ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης και αναγνώρισης.

Το Thales Martlet (Lightweight Multirole Missile – LMM), είναι η τελευταία γενιά ελαφρών πυραύλων ακριβείας, που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ταχεία αντίδραση σε ένα ευρύ φάσμα επιφανειακών απειλών, αλλά διαθέτει και ικανότητα εκτόξευσης επιφάνειας-αέρος κατά UAV και ελικοπτέρων.

Ο πύραυλος LMM Martlet είναι αεροδυναμικά σχεδιασμένος και έχει βάρος εκτόξευσης 13 kg, μήκος 1,3 m και διάμετρο 76 mm.

Δείτε το βίντεο:

Ο ουκρανικός στρατός έχει δημοσιεύσει και παλαιότερα βίντεο στα οποία φαίνεται να χρησιμοποιεί βρετανικά πυραυλικά συστήματα για να καταρρίψει ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις στην Ουκρανία χρησιμοποίησαν το βρετανικό σύστημα Starstreak για να καταρρίψουν ένα μη επανδρωμένο ρωσικό αεροσκάφος Orlan-10, όπως έκαναν γνωστό οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Βίντεο δείχνει στρατιώτες της 95ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας να εκτοξεύουν έναν κατευθυνόμενο πύραυλο από ένα φορητό σύστημα αεράμυνας (MANPADS) κοντά στο Χάρκοβο και να πανηγυρίζουν καθώς χτύπησε τον στόχο του.

Ο πύραυλος – που πιστεύεται ότι είναι ένας πύραυλος Martlet που προμηθεύτηκε από τη Βρετανία – εκτοξεύτηκε από το σύστημα Starstreak και φέρεται να «έβγαλε off» ένα ρωσικό drone Orlan-10. «Ευχαριστούμε Βρετανία», ακούγονται να φωνάζουν οι Ουκρανοί στρατιώτες.