Marlin: Η Πολωνία δείχνει ενδιαφέρον για το τουρκικό μη επανδρωμένο σκάφος επιφάνειας

Η Πολωνία φαίνεται πως ενδιαφέρεται να αγοράσει εξοπλισμούς από τουρκικές αμυντικές εταιρείες, όπως το μη επανδρωμένο σκάφος επιφάνειας (USV) Marlin, της Aselsan.

Πριν λίγες ημέρες, εκπρόσωποι από την Διεύθυνση Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας της Πολωνίας επισκέφθηκαν την Τουρκία, συνοδευόμενοι μάλιστα από τον πρόεδρο της κρατικής αμυντικής εταιρείας PGZ.

Στόχος της επίσκεψης, όπως περιγράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ήταν «να συζητηθεί η μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των εξοπλισμών».

Οι συνομιλίες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, σε μη επανδρωμένα σκάφη επιφάνειας. H πολωνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ASELSAN, όπου συμμετείχε σε επίδειξη της ναυτικής πλατφόρμας Marlin USV.

Το Marlin USV παραδόθηκε στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό τον Ιανουάριο του 2024. και έγινε το πρώτο ναυτικό drone στον κατάλογο των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων. Επίσης, σύμφωνα με την ASELSAN, είναι το πρώτο μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας με δυνατότητα ηλεκτρονικού πολέμου στον κόσμο.

Το μη επανδρωμένο σκάφος επιφάνειας, μήκους περίπου 15 μέτρων, έχει δυνατότητες ανθυποβρυχιακού και ηλεκτρονικού πολέμου (EW).  Είναι ικανό να φτάσει ταχύτητα 36 κόμβων και να εκτελεί αποστολές ακόμη και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες θάλασσας.

Είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρο-οπτικά, αισθητήρες επικοινωνίας, πλοήγησης και υπολογιστές αποστολής αυτονομίας που αναπτύχθηκαν από την Aselsan.