Mark VI: Τα σκάφη Ανορθόξου Πολέμου στο «στόχαστρο» του ΓΕΕΘΑ

*Του Κώστα Σαρικά

Σε συζητήσεις με τους Αμερικανούς για την απόκτηση τεσσάρων Περιπολικών Σκαφών τύπου Mark VI, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου, καθώς διαθέτουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, βρίσκεται το ΓΕΕΘΑ προκειμένου να καλύψει ανάγκες των Αμφίβιων Μονάδων της ΔΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη προχωρήσει ώστε το επόμενο διάστημα να αρχίσουν οι διαδικασίες απόκτησης των τεσσάρων υπερσύγχρονων ΣΑΠ. Τα τέσσερα Mark VI θα αποκτηθούν μέσω του προγράμματος FMF (Foreign Military Financing). Πρόκειται για πρόγραμμα χρηματοδοτικής υποστήριξης, συμμαχικών προς τις ΗΠΑ κρατών, ώστε να προμηθευτούν στρατιωτικό υλικό.

Στην προκειμένη περίπτωση, η αμερικανική Κυβέρνηση προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καλύψει έως και το σύνολο του κόστους των τεσσάρων Mark VI στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα πόσο μάλλον έπειτα και από τη συνδρομή της χώρας με πυρομαχικά στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Τα χαρακτηριστικά τους

Τα τέσσερα ταχύπλοα ΣΑΠ τελευταίας τεχνολογίας αναμένεται να μοιραστούν στη Ζ’ ΜΑΚ αλλά και στο νεοσύστατο Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων, τις δύο Αμφίβιες Μονάδες της ΔΕΠ αυξάνοντας κατακόρυφα της επιχειρησιακές τους δυνατότητες στο νησιωτικό περιβάλλον του Αιγαίου.

Άλλωστε, ήδη τα τέσσερα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου τύπου MARK V τα οποία παραχωρήθηκαν από τους Αμερικανούς στη Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού το 2020, καταδεικνύουν ότι πρόκειται για πολλαπλασιαστές ισχύος στα χέρια των Ελλήνων «βατράχων».

Με μήκος 25,8 μέτρα τα Mark VI μπορούν να μεταφέρουν 10μελές πλήρωμα και επιπλέον 8 άτομα σύμφωνα με τον κατασκευαστή. Ο αριθμός των μελών του πληρώματος πάντως μπορεί να μειωθεί και τη θέση τους να πάρουν κομάντος με πλήρη οπλισμό και εξοπλισμό. Η κλειστή καμπίνα προφυλάσσει το σύνολο των επιβαινόντων ενώ τα καθίσματα είναι, όπως και στα Mark V, αντικραδασμικά ώστε το προσωπικό να μην καταπονείται ειδικά όταν το Σκάφος κινείται σε ανοιχτή θάλασσα με έντονο κυματισμό και σε μεγάλες αποστάσεις.

Ο επιχειρησιακός ρόλος

Τα Mark VI μπορούν να μετατραπούν σε μίνι Κέντρα Επιχειρήσεων καθώς διαθέτουν σύγχρονα συστήματα επικοινωνιών και τελευταίας τεχνολογίας οθόνες. Εξοπλισμένα με υπέρυθρες και θερμικές κάμερες τελευταίας τεχνολογίας θεωρούνται ιδανικά για αποστολές έρευνας και αναγνώρισης. Διαθέτουν ως βασικό οπλισμό δύο τηλεχειριζόμενα  Mk 38 Mod 2 των 25 χιλιοστών, ενώ μπορούν να  δεχτούν ανάλογα και με την αποστολή έως και έξι πολυβόλα τύπου M2.50 τα γνωστά δηλαδή πανίσχυρα «50αρια». Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα να εξοπλιστούν με πολυβόλα M240 και μικρότερα M134 αλλά και βομβιδοβόλα Mk 19.

Ουσιαστικά πρόκειται για Σκάφη «αστακούς» με δεδομένες τις διαστάσεις τους. Στο πίσω μέρος του καταστρώματος υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς και χρήσης μικρών ελαστικών λέμβων όπως ακριβώς και τα Mark V της ΔΥΚ, ενώ μπορούν να δεχτούν και μικρού μεγέθους drones αλλά και εκτοξευτές των drones «καμικάζι» τύπου  Switchblade 600, τα οποία προμηθεύονται το επόμενο διάστημα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η γάστρα από αλουμίνιο συνεπάγεται και μικρό βάρος, έτσι τα Mark VI μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα που αγγίζει τους 45 κόμβους δηλαδή άνω των 80 χιλιομέτρων. Στα μεγάλα πλεονεκτήματά τους καταγράφεται η εμβέλεια δράσης που φτάνει τα 750 μίλια δηλαδή 1.400 χιλιόμετρα με ταχύτητα 25 κόμβους. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο θα μπορούν να μεταφέρουν οπλισμένους κομάντος σε κάθε γωνιά του Αιγαίου με ταυτόχρονη δυνατότητα να υποστηρίζουν κάθε είδους Αμφίβιες Επιχειρήσεις.