Manta Ray: To γιγάντιο υποβρύχιο drone ολοκλήρωσε τις πρώτες δοκιμές στο νερό

Το πρωτότυπο του μη επανδρωμένου υποβρύχιου οχήματος Manta Ray (UUV) της Northrop Grumman ολοκλήρωσε τις πρώτες δοκιμές του στο νερό, εντυπωσιάζοντας με το μεγάλο μέγεθός του.

Οι δοκιμές από την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) των ΗΠΑ έγιναν ανοιχτά των ακτών της Νότιας Καλιφόρνια τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την DARPA, τώρα συνεργάζεται με το Ναυτικό των ΗΠΑ για τα επόμενα βήματα για τη δοκιμή και τη μετάβαση της τεχνολογίας.

Οι δοκιμές περιελάμβαναν «βυθιζόμενες λειτουργίες με χρήση όλων των τρόπων πρόωσης και χειρισμού του οχήματος: άνωση, έλικες και επιφάνειες ελέγχου», σύμφωνα με την ανακοίνωση της DARPA.

Η Northrop Grumman, η κατασκευάστρια εταιρεία, έστειλε το υποβρύχιο – drone σε «κομμάτια», λόγω του μεγάλου μεγέθους του, δείχνοντας ότι είναι «εύκολο» στη μεταφορά και τη συναρμολόγηση χωρίς να καταλαμβάνει χώρο σε προβλήτα ή ναυτικές εγκαταστάσεις.

«Οι επιτυχημένες, πλήρους κλίμακας δοκιμές του Manta Ray επικυρώνουν την ετοιμότητα του οχήματος να προχωρήσει σε πραγματικές λειτουργίες αφού συναρμολογηθεί γρήγορα στο πεδίο από αρθρωτές υποενότητες», δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος DARPA για το Manta Ray, Kyle Woerner.

Το υποβρύχιο-drone μεγάλης εμβέλειας και μεγάλης αντοχής διαθέτει πολλαπλούς χώρους ωφέλιμου φορτίου για την υποστήριξη μιας ποικιλίας αποστολών.

Για εξοικονόμηση ενέργειας, είναι εξοπλισμένο με μια τεχνολογία που «εξάγει ενέργεια από τη θερμική κλίση του ωκεανού και τη μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια».

Σύμφωνα με τη Northrop Grumman, το Manta Ray μπορεί να βρίσκεται αγκυροβολημένο στον «βυθό της θάλασσας και να ‘σταθμεύει’ σε κατάσταση χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας».

Mε πληροφορίες από: The Defense Post, TWZ / Φωτογραφία Northrop Grumman