M777 Howitzer: Τα αμερικανικά πυροβόλα στην Ουκρανία «σπέρνουν τον όλεθρο» στον ρωσικό στρατό [vids]

Οι ΗΠΑ έστειλαν στην Ουκρανία, ως μέρος ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας, τα πυροβόλα 155 χιλιοστών τύπου M777, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη στην πρώτη γραμμή μάχης από τον ουκρανικό στρατό.

Το M777 είναι ένα ελαφρύ και ευέλικτο όπλο των 155 χιλιοστών που κατασκευάστηκε από την αμερικάνικη εταιρεία BAE Systems με μέγιστη εμβέλεια 25 μίλια. Είναι από τις πιο πρόσφατες αποστολές αμερικανικών όπλων που φθάνουν στην Ουκρανία ως μέρος του τελευταίου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας. Εκτός από τις ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Γερμανία έχουν επίσης προμηθεύσει τα M777 Howitzer στο Κίεβο.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Πενταγώνου, εκατοντάδες ουκρανικά στρατεύματα ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση σε νέα όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ.

«Περίπου 310 Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν στην χρήση πυροβόλων M777 αμερικανικής κατασκευής», πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Άλλοι 50 Ουκρανοί εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή. Ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ είχε ενημερώσει πριν από μια εβδομάδα ότι περίπου το 60 τοις εκατό των 90 πυροβόλων που προορίζονταν για παράδοση βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία, μαζί με πυρομαχικά 155 χλστ.

«Τα όπλα αυτά θα βοηθήσουν την Ουκρανία στη Μάχη του Ντονμπάς»

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα όπλα θα είναι … πολύ, πολύ αποτελεσματικά για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς στον αγώνα του Ντονμπάς», είχε δηλώσει τότε ο αξιωματούχος.

Επιπλέον, οι ειδικοί στον τομέα της άμυνας πιστεύουν ότι όποια πλευρά μπορεί να συνδυάσει αποτελεσματικότερα το πυροβολικό με την χρήση drones θα έχει σημαντικό πλεονέκτημα στο Ντομπάς, που έχει γίνει το κύριο θέατρο πολέμου.

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Κίεβο, ο ουκρανικός στρατός πυροβολεί από ένα ελαφρύ ρυμουλκούμενο πυροβόλο M777 μεγάλης εμβέλειας. Ταυτόχρονα, στο βίντεο ακούγεται τουλάχιστον ένα άλλο όπλο να εκτοξεύει πυρά την ίδια στιγμή.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τα M777 στην Ουκρανία. Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν από μόνες τους περίπου 90 M777 στην Ουκρανία, ενώ άλλες χώρες έχουν στείλει επίσης δεκάδες ακόμη αποτελεί αιτία «συναγερμού» για τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πού βρίσκονται τα αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά σίγουρα βρίσκονται κάπου στην περιοχή του Ντονμπάς, σύμφωνα με ειδικούς. Ο αντίκτυπος αυτών των όπλων στη δύναμη πυρός της Ουκρανίας θα είναι σημαντικός.

Με πληροφορίες από: Eurasian Times