M1A1 Abrams: Η Πολωνία παρέλαβε παρτίδα 29 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης από τις ΗΠΑ

Η Πολωνία παρέλαβε ακόμα μια παρτίδα στρατιωτικών εξοπλισμών από τις ΗΠΑ, η οποία αποτελούνταν από 29 τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου M1A1 Abrams και 79 θωρακισμένα οχήματα παντός καιρού Oshkosh, τα οποία είναι ανθεκτικά και παρέχουν προστασία στο προσωπικό από νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές υπέγραψαν επισήμως την συμφωνία, ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την προμήθεια συνολικά 116 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου M1A1 Abrams στις 4 Ιανουαρίου 2023, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων του πολωνικού Στρατού Ξηράς. Οι παραδόσεις των Abrams ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία είχε «κλείσει» αρχικά την προμήθεια 250 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου M1A2 Abrams, ωστόσο στη συνέχεια έκρινε ότι είναι απαραίτητη η προσθήκη και των M1A1 Abrams, σε συνδυασμό με τα νέα προηγμένα πυροβόλα τύπου K9 Thunder που αγοράζει από τη Νότια Κορέα.

Η Βαρσοβία έχει αποφασίσει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 4% του ΑΕΠ της για να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις, με αφορμή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία τον επόμενη μήνα θα συμπληρώσει τρία χρόνια από την ημέρα έναρξής της.

Φωτογραφία αρχείου Reuters