M1A1 Abrams: Η Αυστραλία στέλνει στην Ουκρανία 49 μεταχειρισμένα άρματα μάχης

Η Αυστραλία θα στείλει 49 άρματα μάχης M1A1 Abrams στην Ουκρανία, βάζοντας τέλος σε μήνες εικασιών σχετικά με το πότε ή αν η Καμπέρα θα έστελνε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει αύριο, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024, στις Βρυξέλλες στις συναντήσεις των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, από τον Pat Conroy, υπουργό αμυντικής βιομηχανίας της Αυστραλίας, αφού έλαβε άδεια από τις ΗΠΑ για να δωρίσει τα αμερικανικά άρματα μάχης.

Τα τανκς έχουν εκτιμώμενη αξία 164 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ανεβάζοντας τη στρατιωτική βοήθεια της Αυστραλίας στην Ουκρανία σε περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αυτά τα άρματα μάχης θα προσφέρουν περισσότερη δύναμη πυρός και κινητικότητα στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και θα συμπληρώσουν την υποστήριξη που παρέχουν οι εταίροι μας για την Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο Conroy.

Κάποια από τα Abrams, επειδή είναι κοντά στο τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής, μπορεί να χρειαστεί να αναβαθμιστούν σε κάποιο βαθμό ή ακόμη και να «κανιβαλιστούν» ώστε τα εξαρτήματα τους να χρησιμοποιηθύν σε άλλα αμερικανικά άρματα μάχης που ήδη διαθέτει η Ουκρανία.

Η Αυστραλία αποφάσισε να στείλει τώρα τα M1A1 Abrams στην Ουκρανία, καθώς ο στρατός έχει αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα από τα 75 νέα τανκ στην έκδοση M1A2.

Ένας μικρός αριθμός από τα 59 παλιά άρματα μάχης θα διατηρηθεί για να βοηθήσει τη μετάβαση στα νέα άρματα μάχης.

Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες και συζητήσεις για το πόσο αποτελεσματικά είναι τα Abrams στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Όπως είχε γράψει και το OnAlert.gr, οι Ουκρανοί αποσύρουν από την πρώτη γραμμή μάχης τα αμερικανικά τανκ, καθώς είναι ευάλωτα στα ρωσικά όπλα, αν και έχου προσθέσει επιπλέον εξοπλισμό προστασίας.

Τους τελευταίους μήνες, η αυστραλιανή κυβέρνηση είχε δεχθεί επικρίσεις, καθώς δεν έστειλε στην Ουκρανία τα ελικόπτερα Taipan που απέσυρε από την ενεργό δράση, αλλά τα χρησιμοποίησε για ανταλλακτικά, τα οποία πούλησε πίσω στην Airbus.

Με πληροφορίες από: Breaking Defense / Φωτογραφία αρχείου