M113: Οι ΗΠΑ «ξέθαψαν» τα παλιά ΤΟΜΠ και τα στέλνουν στην Ουκρανία [vid]

Η Εθνοφρουρά της Ιντιάνα του αμερικανικού Στρατού Ξηράς (U.S Indiana National Guard) ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία επισκευής, επιθεώρησης και δοκιμών των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού τύπου M113, προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των ΗΠΑ να ενισχύσουν την αμυνόμενη χώρα απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα παραδώσουν στο Κίεβο περίπου 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου M113 από το «πακέτο βοήθειας» αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων που αποφάσισε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, μαζί με την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού που περιλαμβάνει ακόμα πυροβόλα τύπου M777, φορητά αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα τύπου Javelin, drones τύπου Switchblade.

Δείτε σχετικά πλάνα:

Οι  Αμερικανοί έχουν αποφασίσει να στείλουν στοιχεία πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς καθώς η επόμενη φάση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στρέφεται στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας, πιο συγκεκριμένα το Ντονμπάς. Η Ουάσιγκτον έχει παραδώσει στρατιωτική βοήθεια αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων  για την ασφάλεια στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε ό,τι αφορά το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού τύπου M113, αυτό έχει συμπληρώσει αρκετές δεκαετίες υπηρεσίας στον U.S Army και έχει αντικατασταθεί πολλά χρόνια από τα οχήματα μάχης τύπου M2 και M3 Bradley, ωστόσο μεγάλοι αριθμοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε ρόλους υποστήριξης.