M113: Ισραηλινά μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα τεθωρακισμένα εντοπίστηκαν στη δυτική Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός φαίνεται να χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113 για να πλήξει υποδομές της Χαμάς στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Reuters, είδαν τα M113 του ισραηλινού στρατού στα δυτικά της Ράφα αλλά δεν υπήρχε κανένα ίχνος προσωπικού μέσα ή γύρω από αυτά.

Τις τελευταίες ημέρες, ισραηλινά τανκς έχουν προχωρήσει προς τις δυτικές γειτονιές και έχουν πάρει θέσεις στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ στη δυτική Ράφα.

Κάποια από αυτά τα τεθωρακισμένα έχουν εξοπλιστεί με βαρύτερο οπλισμό, ενώ σύμφωνα με πηγές του ισραηλινού στρατού χρησιμοποιούνται από την αρχή του πολέμου.

Τα τηλεκατευθυνόμενα M113 αναπτύσσονται σε περιοχές με υψηλούς κινδύνους για το προσωπικό, με στόχο τη μείωση των απωλειών και των σοβαρών τραυματισμών κατά τη διάρκεια πολύπλοκων αστικών επιδρομών. Αυτά τα οχήματα ενισχύουν την ικανότητα των IDF να διεξάγουν επιχειρήσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Ράφα.

Επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε νέα ισραηλινά πλήγματα σε περιοχή με σκηνές στις οποίες φιλοξενούνταν εκτοπισμένοι στα δυτικά της Ράφα σήμερα, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Γάζας.

Τα νέα ισραηλινά πλήγματα είχαν στόχο σκηνές με οικογένειες εκτοπισμένων στην επισημασμένη ανθρωπιστική περιοχή στο Μαουάσι στη δυτική Ράφα, σύμφωνα με υγειονομικούς και κατοίκους. Μέσα ενημέρωσης της Χαμάς ανέφεραν ότι ο αριθμός των θανάτων ανήλθε σε 20.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι επιχείρησε κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά μήκος του Διαδρόμου Φιλαδέλφε που χωρίζει τη Γάζα από την Αίγυπτο «με βάση πληροφορίες που δείχνουν την παρουσία τρομοκρατικών στόχων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των IDF, εντόπισαν τούνελ, όπλα και υποδομές της Χαμάς στην περιοχή της Ράφα, ενώ συνεχίζουν να ψάχνουν για τους ομήρους που πιστεύουν ότι κρατούνται εκεί.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης την περασμένη Παρασκευή που το διέταζε να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Περισσότεροι από 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην επίθεση του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Δείτε βίντεο του ισραηλινού στρατού με ένα τηλεκατευθυνόμενο M113: 

Με πληροφορίες από: Reuters, Times of Israel / Φωτογραφία αρχείου Reuters