M10 Booker: Ο αμερικανικός στρατός παρέλαβε το νέο ελαφρύ άρμα μάχης και ξεκινά δοκιμές [pics]

Ο στρατός των ΗΠΑ παρέλαβε το πρώτο του τεθωρακισμένο ελαφρύ άρμα μάχης M10 Booker κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, στις 18 Απριλίου 2024, στο Πεδίο Δοκιμών Aberdeen στο Μέριλαντ.

Το νεότερο και σύγχρονο άρμα μάχης του αμερικανικού στρατού θα ξεκινήσει τις επιχειρησιακές δοκιμές με την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, οι οποίες θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες. Η πρώτη επιχειρησιακά λειτουργική παρτίδα των M10 Booker αναμένεται να παραδοθεί το καλοκαίρι του 2025. 

Επιπλέον, το M10 θα υποβληθεί σε δοκιμές τα επόμενα δύο χρόνια για να διασφαλιστεί ότι πληροί τα πρότυπα του US Army. Στην αξιολόγηση θα συμπεριληφθούν ασκήσεις αξιοπιστίας και συντήρησης για βολή και κινητικότητα.

«Θα θέσουμε επίσης το όχημα σε πιστοποιήσεις παραγωγής και δοκιμές σε διάφορες και δύσκολες καιρικές συνθήκες, με εμπόδια όπως κενά και τοίχους και πραγματικές απειλές για να διασφαλίσουμε την επιβίωσή του», δήλωσε ανώτερος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού κατά τη διάρκεια της τελετής.

«Το M10 Booker αντιπροσωπεύει μια νέα, εκσυγχρονισμένη ικανότητα για τον Στρατό, επιτρέποντας στις ‘ελαφριές’ δυνάμεις ελιγμών να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τους αντιπάλους», αναφέρει η ανακοίνωση του US Army.

Κατασκευασμένο από την General Dynamics Land Systems, το M10 Booker είναι ένα ελαφρύ τεθωρακισμένο άρμα μάχης, το οποίο διαθέτει ένα κύριο πυροβόλο των 105 mm, ένα βαρύ πολυβόλο M2HB των 12,7 mm και ένα πολυβόλο M240B των 7,62 mm.

Έχει λειτουργική εμβέλεια έως και 560 χιλιόμετρα και μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 72 χιλιόμετρα την ώρα.