M1 Abrams: Τα αμερικανικά τανκς έχουν απώλειες σχεδόν 50% στην Ουκρανία – Τι συμβαίνει με άλλα δυτικά άρματα μάχης

Όταν οι ΗΠΑ παραχώρησαν 31 τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου M1 Abrams στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2023, αρκετοί αναλυτές εκτίμησαν ότι θα προσφέρουν μια νέα δυναμική στις ουκρανικές τεθωρακισμένες δυνάμεις, σε συνδυασμό με άλλα δυτικής προέλευσης τανκς, όπως τα Challenger 2 και τα Leopard.

Ωστόσο, ο απολογισμός ενός έτους για την δράση των M1 Abrams δεν είναι ιδιαίτερα θετικός για το Κίεβο, αφού 14 αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης, σχεδόν τα μισά δηλαδή, έχουν είτε έχουν καταστραφεί είτε έχουν εγκαταλειφθεί στο πεδίο της μάχης, όπως αναφέρει ο ιστότοπος ανεξάρτητων αναλυτών ανοιχτών πηγών πληροφόρησης «Oryx».

Πρόκειται για σημαντικές απώλειες, οι οποίες προκλήθηκαν από τον τρόπο λειτουργίας και επιχειρησιακής ανάπτυξης των M1 Abrams, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην μάχη της Αβντίιβκα τον Φεβρουάριο του 2024 και μέχρι τον Απρίλιο είχαν ήδη καταστραφεί μερικά από αυτά από ρωσικά περιφερόμενα πυρομαχικά.

Αναλυτικά η λίστα όπως παρατίθεται στον «Oryx»: (1, destroyed) (2, destroyed) (3, destroyed) (4, destroyed) (5, destroyed) (6, destroyed) (1, damaged) (1, damaged and abandoned) (2, damaged and abandoned) (3, damaged and abandoned) (4, damaged and abandoned) (5, damaged and abandoned) (6, damaged and abandoned) (7, damaged and abandoned).

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα M1 Abrams που έχουν σημειώσει αρκετές απώλειες στην Ουκρανία, καθώς άλλα δυτικά τεθωρακισμένα και οχήματα μάχης έχουν είτε καταστραφεί είτε εγκαταλειφθεί όπως:

Με πληροφορίες από: Army Recognition / Φωτογραφίες αρχείου