M-346: Το ιταλικό εκπαιδευτικό μαχητικό «πετάει» στο Κατάρ

Το Κατάρ, το οποίο βρίσκεται εν μέσω ενός παραγωγικού προγράμματος προμήθειας μαχητικών , αγοράζοντας αεροσκάφη υψηλής τεχνολογίας από τρεις διαφορετικές πηγές, προσθέτει τώρα τα προηγμένα εκπαιδευτικά τζετ M-346 στον στόλο του.

Το κράτος του Κόλπου ακολουθεί πολιτική λειτουργίας μικτού στόλου, όπως αποδεικνύεται από την πρώτη εμφάνιση του προηγμένου αεροσκάφους ιταλικής κατασκευής Leonardo M-346 Masters στα σήματα της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ.

Το μαχητικό είναι μέρος μιας μικτής μονάδας μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ (QEAF), που περιλαμβάνει Rafale και F-15QA, καθώς το Κατάρ προετοιμάζεται για μια στρατιωτική παρέλαση, πιθανότατα στη Ντόχα. Σύμφωνα με δήλωση της κατασκευάστριας εταιρείας Leonardo, τρία M-346 «βρίσκονται τώρα στο Κατάρ», από τα έξι συνολικά που αγόρασε η χώρα.

Τον Νοέμβριο του 2020, αξιωματούχοι από την κυβέρνηση του Κατάρ και το ιταλικό Υπουργείο Άμυνας φέρεται να υπέγραψαν συμφωνία για τους πιλότους της QEAF να εκπαιδεύονται στο πολυεθνικό International Flight Training School, στην αεροπορική βάση Lecce στην Ιταλία, ο στόλος της οποίας περιλαμβάνει μαχητικά τύπου M-346.

Tο M-346 είναι ήδη «διάσημο» σε άλλες χώρες

Αυτή η μονάδα παρέχει προηγμένη εκπαίδευση χειριστών των μαχητικών, τόσο στην ιταλική Πολεμική Αεροπορία όσο και σε τρίτες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία. Τον ίδιο μήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών του Κατάρ και της Ιταλίας συναντήθηκαν στη Ντόχα για να υπογράψουν σύμβαση για την πώληση των αναφερόμενων έξι M-346, αν και αυτή η συμφωνία δεν ανακοινώθηκε ποτέ δημόσια.

Το M-346 είναι ένα σύγχρονο προηγμένο εκπαιδευτικό τζετ που διαθέτει πλήρως ψηφιακούς ελέγχους πτήσης και ηλεκτρονικά συστήματα για την αντιγραφή μαχητικών πρώτης γραμμής, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών πέμπτης γενιάς. Προορίζεται να λειτουργήσει ως μέρος ενός ευρύτερου Επίγειου Εκπαιδευτικού Συστήματος (GBTS) που χρησιμοποιεί ζωντανά, εικονικά και εποικοδομητικά (LVC) στοιχεία για μίμηση αισθητήρων, όπλων και εχθρικών δυνάμεων.

Ιταλία, Ισραήλ , Πολωνία και Σιγκαπούρη, μεταξύ άλλων, έχουν ήδη παραγγείλει το προηγμένο αεροσκάφος . Μια έκδοση του προσφέρθηκε ανεπιτυχώς για την απαίτηση TX της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ , που προσφέρθηκε από τη Raytheon και τη Leonardo.

Με πληροφορίες από: The Drive