Lynx και Panther για τον ιταλικό στρατό – Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα σε Rheinmetall και Leonardo

Πρώτη ενημέρωση 15.34 

Δεύτερη ενημέρωση 17.34

Μετά το «άκυρο» στην KNDS και τα Leopard που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, η Ιταλία σχεδιάζει να αγοράσει εκατοντάδες άρματα μάχης για τον στρατό της από τη Rheinmetall, συμπεριλαμβανομένων των υπερσύγχρονων Lynx και των KF51 Panther.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές από την γερμανική αμυντική βιομηχανία, η Ιταλία ετοιμάζει παραγγελία ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθιστώντας τη την μεγαλύτερη παραγγελία που έχει λάβει ποτέ η Rheinmetall.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η ιταλική κυβέρνηση θα αγοράσει τουλάχιστον 350 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Lynx και περισσότερα από 200 κύρια άρματα μάχης Panther σε μια περίοδο 15 ετών.

Η Rheinmetall δεν διέψευσε το δημοσίευμα και δήλωσε ότι θα σχολιάσει εν ευθέτω χρόνω.  Τον Ιούνιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιταλικός όμιλος Leonardo βρισκόταν σε συνομιλίες με τη Rheinmetall για μια στρατηγική συμμαχία για τα νέα τανκς του ιταλικού στρατού.

KF51 Panther tank

Εκπρόσωπος της Leonardo αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση της Handelsblatt, λέγοντας ότι το θέμα βρίσκεται στα χέρια της ιταλικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει και το Onalert.gr στα μέσα Ιουνίου, η Leonardo διέκοψε τις συνομιλίες με την KNDS (μια κοινοπραξία της γαλλικής Nexter και της γερμανικής Krauss-Maffei Wegmann) για την κοινή ανάπτυξη και παραγωγή των καινούργιων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A8, καθώς οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην διαμόρφωσή του.

Τότε, η ιταλική εταιρεία είχε τονίσει ότι δεσμεύεται να παραδώσει στον ιταλικό Στρατό Ξηράς μια αποτελεσματική και σύγχρονη λύση με υψηλό βαθμό διαλειτουργικότητας στο πλαίσιο του προγράμματος MGCS.

«Έπεσαν οι υπογραφές» ανάμεσα σε Rheinmetall και Leonardo

Σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024, η γερμανική εταιρεία Rheinmetall ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την ιταλική Leonardo.

Στόχος της συμφωνίας είναι η βιομηχανική ανάπτυξη και η επακόλουθη εμπορευματοποίηση του νέου Main Battle Tank (MBT) και της νέας πλατφόρμας Lynx for the Armored Infantry Combat System (AICS), στο πλαίσιο των προγραμμάτων επίγειων συστημάτων του Ιταλικού Στρατού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επίσημα πλέον η Rheinmetall αναλαμβάνει την παραγωγή αρμάτων μάχης για τον ιταλικό στρατό, με την ιταλική αμυντική βιομηχανία να έχει μερίδιο εργασίας 60%, παράγοντας σουίτες ηλεκτρονικών συστημάτων, συστήματα μάχης και ενσωματώνοντας όπλα στα δύο οχήματα.

Η μελλοντική κοινοπραξία – με έδρα την Ιταλία – θα είναι η Lead System Integrator, κύριος ανάδοχος και στα δύο ιταλικά προγράμματα (MBT και AICS) και θα καθορίσει τον οδικό χάρτη για τη συμμετοχή στο μελλοντικό ευρωπαϊκό Κύριο Σύστημα Μάχης Εδάφους (MGCS).

Φωτογραφίες αρχείου Reuters