Ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ έθεσε σε λειτουργία για πρώτη φορά το υπερηχητικό πυραυλικό σύστημα τύπου LRHW (Long Range Hypersonic Weapon) στο πλαίσιο δοκιμών προσομοίωσης, επιχειρησιακής ανάπτυξης υπό ρεαλιστικές συνθήκες, στο Cape Canaveral της Φλόριντα. Μάλιστα, το πυραυλικό σύστημα τύπου LRHW τοποθετήθηκε σε απόσταση μεγαλύτερη των 5.000 χιλιομέτρων από την στρατιωτική βάση Lewis-McChord στην Ουάσιγκτον, όπου και είναι η έδρα της μονάδας Πυροβολικού που το χρησιμοποιεί.
Συγκεκριμένα, στρατιώτες της 5ης Μοίρας, του 3ου Συντάγματος Πυροβολικού του U.S Army ολοκλήρωσαν μια σειρά ασκήσεων με το νέο υπερηχητικό όπλο και κατάφεραν να συγκεντρώσουν και να επεξεργαστούν πολύτιμα δεδομένα, πληροφορίες και στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για την λειτουργία του LRHW, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί με τον βέλτιστο τρόπο και με την μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα στο μέλλον.
Όπως είχαμε γράψει στο OnAlert, εντός του 2023 θα πραγματοποιηθούν δύο δοκιμές του υπερηχητικού πυραύλου με την κωδική ονομασία «Long Range Hypersonic Weapon», ώστε να θέσει την πρώτη συστοιχία σε επιχειρησιακή λειτουργία, μαζί με την κρίσιμη υποστήριξη και συμμετοχή του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Μάλιστα, οι δοκιμές αυτές θα έχουν μεγάλη συμβολική και ιστορική αξία, διότι για πρώτη φορά το U.S Army και U.S Navy θα πραγματοποιήσουν από κοινού την πλήρη εκτόξευση του υπερηχητικού πυραύλου.
Το υπόβαθρο του προγράμματος
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης υπερηχητικών πυραύλων είχε ξεκινήσει ήδη από το 2010 ωστόσο στη συνέχεια «πάγωσε» και ενεργοποιήθηκε πάλι πριν από πέντε χρόνια, σε μια προσπάθεια των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων να προωθήσουν τον εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων και μέσων, με την παράλληλη ανάπτυξη νέων στρατιωτικών τεχνολογιών.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ανάπτυξης του LRHW, ο αμερικανικός Στρατός Ξηράς έχει αναλάβει την κατασκευή του υπερηχητικού οχήματος ολίσθησης (hypersonic glide vehicle), ενώ το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει την κατασκευή του συστήματος πρόωσης δύο σταδίων του πυραύλου.
Η εμβέλεια του πυραύλου
Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δώσει στη δημοσιότητα οι Αμερικανοί, η εμβέλεια του LRHW πραγματικά τρομάζει και εντυπωσιάζει, διότι θα μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη από 2.775 χιλιόμετρα. Συγκριτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρής εμβέλειας (ATACMS), που βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία, μπορούν να χτυπήσουν εχθρικούς στόχους περίπου 300 χιλιόμετρα. Το πυραυλικό σύστημα LRHW είναι ικανό να αναπτύσσει ταχύτητες πέντε φορές μεγαλύτερες από την ταχύτητα του ήχου (Mach 5+), και σε συνδυασμό με την ικανότητα ελιγμού των βλημάτων, θα αποτελεί το κατάλληλο όπλο για την αποτελεσματική καταστροφή καλά προστατευμένων και υψηλής σημασίας στόχων.