Τα ρωσικά μαχητικά MiG-29 και τα βομβαρδιστικά Su-24 που εμφανίστηκαν στις τάξεις του LNA του Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη, προστατεύονται τώρα από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας Buk, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Aviapro.
Νωρίτερα, δεν περιλαμβάνονταν στο οπλοστάσιο των δυνάμεων του Χαφτάρ, κάτι που προκάλεσε νέες αντιδράσεις για το πόσο εφαρμόζεται το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, αφής στιγμής χτες έγινε γνωστό ότι η Τουρκία έστειλε θωρακισμένα άρματα μάχης στις δυνάμεις του Σάρατζ.
«Τα συστήματα πυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος μεσαίας εμβέλειας Buk (M1-2 ή M2) μεταφέρθηκαν στην αεροπορική βάση Al-Jufra στην Εθνική Πολεμική Αεροπορία της Λιβύης, για να την προστατεύσουν από επιθέσεις από τουρκικά μαχητικά F-16! Αρκετά συστήματα πυραύλων αεράμυνας Pantsir που φτάνουν από τα ΗΑΕ στεγάζονται επίσης εκεί», δήλωσε ο Μαλτέζος μελετητής και ειδικός επι της Λιβύης, Babak Tagway.
Στις 13 Ιανουαρίου στη Μόσχα, πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχηγών του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ και της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) Φαγέζ αλ-Σάρατζ. Παρευρέθηκαν επίσης μέλη των Υπουργείων Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Κατά τη συνάντηση, ο διοικητής του (LNA, ενημέρωσε τη Ρωσία σχετικά με τους όρους για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας στη Λιβύη.
Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Χαφτάρ, οι πολιτοφυλακές που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη υποχρεούνται να παραδώσουν όπλα κατά μια περίοδο από 45 έως 90 ημέρες. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ελέγχεται από μια ειδική επιτροπή που θα δημιουργηθεί από το LNA μαζί με τον ΟΗΕ.
Ο Χαφτάρ αρνήθηκε επίσης να αναγνωρίσει την Τουρκία ως διαμεσολαβητή στην επίλυση της κατάστασης στη Λιβύη, καθώς η τουρκική πλευρά δεν είναι ουδέτερη και υποστηρίζει την GNA και τον υποστηρικτή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Φαγέζ αλ-Σάρατζ.
Πηγή: BM