Leopard: Οι απαιτήσεις της Γερμανίας από τις ΗΠΑ για να στείλει τα άρματα μάχης στην Ουκρανία

Η Γερμανία δεν θα επιτρέψει στους συμμάχους της να παραδώσουν άρματα γερμανικής κατασκευής Leopard στην Ουκρανία, ούτε θα στείλει τα δικά της, εκτός και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνήσουν να στείλουν άρματα μάχης αμερικανικής κατασκευής, γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη υψηλόβαθμους Γερμανούς αξιωματούχους.

«Δεν μπορεί κανείς να κάνει διάκριση μεταξύ των άμεσων εξαγωγών (εξοπλισμών γερμανικής κατασκευής) και των εξαγωγών από τρίτες χώρες», δήλωσε σήμερα ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος. Το Βερολίνο ανησυχεί εδώ και καιρό ότι ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να παρασύρει τη χώρα σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, που εδρεύει στο Λονδίνο, υπολογίζει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν όλες μαζί περισσότερα από 2.000 άρματα μάχης τύπου Leopard, που θεωρούνται από τα πιο ισχυρά παγκοσμίως.

Η Βρετανία έχει ήδη υποσχεθεί να δώσει 14 άρματα Challenger 2 και η Πολωνία δηλώνει έτοιμη να στείλει στην Ουκρανία 14 άρματα Leopard 2, γερμανικής κατασκευής, εφόσον το Βερολίνο δώσει την άδεια για την παράδοσή τους. Οι ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία έχουν στείλει στο Κίεβο περισσότερα από 300 εκσυγχρονισμένα σοβιετικά άρματα, όμως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά πιο σύγχρονα άρματα, δυτικής κατασκευής. Επιπλέος, ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραδώσει στην Ουκρανία 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Senator.

Πηγή: Wall Street Journal / Φωτογραφία αρχείου