Leopard: Η Γερμανία δεν θα στείλει τα άρματα μάχης στην Ουκρανία τουλάχιστον μέχρι το 2024

Η γερμανική αμυντική εταιρεία Rheinmetall δήλωσε ότι θα μπορούσε να παραδώσει τα κύρια άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία το 2024 το νωρίτερο.

«Ακόμα κι αν ληφθεί αύριο η απόφαση να μας επιτραπεί να στείλουμε τα άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο, η παράδοση θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rheinmetall, Armin Papperger. Σύμφωνα με τον ίδιο, η γερμανική εταιρεία έχει ακόμα 22 οχήματα Leopard 2 και 88 του Leopard 1.

«Αλλά δεν μπορούμε να επισκευάσουμε αυτά τα οχήματα χωρίς συμβόλαιο, γιατί το κόστος είναι αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η Rheinmetall δεν μπορεί να το προχρηματοδοτήσει», πρόσθεσε.

Επίσης, υποστήριξε ότι η επισκευή των κύριων αρμάτων μάχης θα διαρκέσει «λίγο λιγότερο από ένα χρόνο». «Τα οχήματα θα πρέπει να ξαναχτιστούν για χρήση εν καιρώ πολέμου. Θα αποσυναρμολογηθούν εντελώς και στη συνέχεια θα ξανακατασκευαστούν».

Σύμφωνα με τον Papperger, το Leopard θα μπορούσε να παίξει αποφασιστικό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Το κύριο άρμα μάχης Leopard είναι εξαιρετικά σημαντικό για επιθέσεις και για την ανάκτηση εδαφών. Με τα συγκεκριμένα άρματα μάχης, ένας στρατός μπορεί να διαπεράσει τις εχθρικές γραμμές και να τερματίσει έναν παρατεταμένο πόλεμο θέσεων».

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η Βαρσοβία είχε ήδη λάβει απόφαση να παράσχει κύρια άρματα μάχης Leopard στους Ουκρανούς, ως μέρος ενός συνασπισμού με συμμαχικές χώρες. Ωστόσο, χρειάζεται την έγκριση του Βερολίνου για την επανεξαγωγή του εξοπλισμού.

Η Βρετανία σχεδιάζει να υποστηρίξει το Κίεβο με 14 κύρια άρματα μάχης Challenger 2, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση το Σάββατο. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα προμηθεύσει τα Leopard 2.

Πηγή: Anadolu / Φωτογραφία αρχείου