Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αντώνιος Μυλωνάκης, με θέμα «Παραγγελία βλημάτων Μάχης για τα Leopard, παρά τις υπάρχουσες συμβάσεις των ΕΑΣ με κατασκευάστριες εταιρείες», λέγοντας αρχικά ότι η προμήθεια των πυρομαχικών εκπαιδεύσεως 120 χιλιοστών, πραγματοποιείται για την κάλυψη αδήριτων εκπαιδευτικών αλλά και επιχειρησιακών αναγκών του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ).
Ο ΥΕΘΑ τόνισε πως η ανάθεση της προμήθειας μέσω Διακρατικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ υλοποιήθηκε σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, συγκεκριμένα μάλιστα με το άρθρο 76 του ν.3883/2010 (Α΄167), όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 146 του ν.4782/2021 (Α΄36), σε συνδυασμό με το άρθρο 17 του ν.3978/2011 (Α΄137) και το άρθρο 49 του ν.3433/2006 (Α΄20).
Οι λόγοι που συνηγόρησαν στην επιλογή αυτή αναλύονται ως εξής:
– Η προμήθεια μέσω FMS δίνει τη δυνατότητα άμεσης κάλυψης των επιχειρησιακών απαιτήσεων με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος αγοράς, μέσω των υφιστάμενων αποθεμάτων που τηρούν οι αμερικάνικες Ένοπλες Δυνάμεις για την υποστήριξη των ιδίων ή/και άλλων χωρών – μελών του συστήματος FMS.
– Τα πυρομαχικά που θα αποσταλούν είναι πρόσφατης κατασκευής (διετίας) και ετοιμοπαράδοτα, συνεπώς ελαχιστοποιείται ο χρόνος παράδοσης σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, ενώ παράλληλα θα αποτραπεί η ανάλωση πυρομαχικών μάχης για λόγους εκπαίδευσης.
– Ο τύπος των συγκεκριμένων πυρομαχικών έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε ασκήσεις του ΕΣ και είναι πιστοποιημένος για σωλήνες πυροβόλων L44 και L45 των αρμάτων LEO του Ελληνικού Στρατού.
– Εξασφαλίζεται η αξιόπιστη και σε βάθος χρόνου παροχή των αναγκαιούντων υπηρεσιών – πιστοποιητικών, καθώς και η παροχή πληροφοριών για όρια ζωής και τυχόν επικαιροποίηση – επέκταση αυτών, πιθανές αναστολές ή περιορισμούς χρήσης και τυποποίηση συνθηκών αποθήκευσης – μεταφοράς καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των υπόψη υλικών.
– Τα υπόψη πυρομαχικά έχουν υποστεί τη διαδικασία ποιοτικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας που προβλέπεται για τον Αμερικάνικο Στρατό.
– Η προμήθεια αυτή διέπεται από την αρχή του μηδενικού οφέλους – μηδενικής ζημίας (“no profit – no loss” concept) με τις ίδιες εγγυήσεις υλικών που ισχύουν και για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
– Αντιθέτως, στην περίπτωση προμήθειας μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και συμπαραγωγής με την ΕΑΣ ΑΒΕΕ, εκτιμάται ότι το κόστος προμήθειας θα υπερδιπλασιαζόταν, ενώ παράλληλα ο μέσος χρόνος παράδοσης θα κυμαινόταν μεταξύ 18 και 24 μηνών, λόγω των διαδικασιών της συμπαραγωγής, με αποτέλεσμα τη δυσμενή επίδραση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και στη συμμετοχή των ελληνικών ΕΔ σε διεθνείς και συμμαχικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Τα προβλήματα στην παραγωγή αυτών των βλημάτων
Μάλιστα, ανεξάρτητα από τα παραπάνω, από την πληροφόρηση που έχει περιέλθει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, η ΕΑΣ ΑΒΕΕ δε διαθέτει την ικανότητα παραγωγής εκπαιδευτικών πυρομαχικών αρμάτων μάχης 120 χιλ., παρά μόνο τη δυνατότητα παραγωγής συγκεκριμένων απαρτίων του βλήματος και αποκλειστικά κατόπιν σχετικής παραγγελίας από την κατασκευάστρια εταιρεία.
Εν κατακλείδι, σε συνδυασμό με τα ως άνω εκτεθέντα, δεν υφίσταται δυνατότητα προμήθειας, μέσω της εταιρείας ΕΑΣ ΑΒΕΕ, του συγκεκριμένου τύπου πυρομαχικού για την κάλυψη των υφισταμένων επιτακτικών αναγκών.
Τέλος, όσον αφορά στην προμήθεια πυρομαχικών μάχης το πρόγραμμα προμήθειας βρίσκεται στη διαδικασία ενεργοποίησης και για την υλοποίησή του θα προβλεφθεί, στους ειδικούς όρους της διακήρυξης, η δυνατότητα συμμετοχής εγχώριων εταιρειών ως υπερεργολάβων ή υποκατασκευαστών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Φωτογραφία αρχείου Intime News