Leopard 2A8: Η Τσεχία έχει βάλει στόχο την προμήθεια 77 προηγμένων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης

Η Τσεχία επιμένει στην προμήθεια των προηγμένων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A8, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει την συμφωνία ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα κοινής προμήθειας, που θα επιτρέψει στην Πράγα να υλοποιήσει την τελική σύμβαση αγοράς των τανκς σε συνεργασία με την Γερμανία.

Η Υπουργός Άμυνας της Τσεχίας δήλωσε ότι η Πράγα ενδιαφέρεται να αποκτήσει συνολικά 77 τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου Leopard 2A8 και βασικό προϋπόθεση είναι η επίσημη ένταξη της χώρας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κοινής ανάπτυξης και προμήθειας, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να πέσουν οι υπογραφές.

Το κόστος για την αγορά των πλήρως εκσυγχρονισμένων αρμάτων μάχης αναμένεται να είναι συγκρίσιμο με αυτό των 246 οχημάτων μάχης πεζικού τύπου CV90, που απέκτησε πρόσφατα η Τσεχία, σύμφωνα με όσα τόνισε η Υπουργός Άμυνας, το οποίο ήταν 59,7 δισεκατομμύρια κορώνες, δηλαδή 2,52 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο η ίδια διευκρίνισε ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία να έχει συμμετοχή στην κατασκευή και υποστήριξη των νέων τανκς.

Ο προγραμματισμός της Τσεχίας προβλέπει ότι ο Στρατός Ξηράς θα αναπτύσσει 122 άρματα μάχης εκ των οποίων 77 τανκς τύπου Leopard 2A8 και 45 άρματα τύπου Leopard 2A4, μερικά από τα οποία είναι παραχωρημένα από την Γερμανία, λόγω της στρατιωτικής βοήθειας που έχει προσφέρει η Τσεχία στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής,

Υπενθυμίζεται ότι το Leopard 2A8 είναι η τελευταία έκδοση του γερμανικού τεθωρακισμένου αναμένεται να ξεκινήσει να κυκλοφορεί μέχρι το 2025, αντικαθιστώντας το 2A7+. Θα διαθέτει πρόσθετη προστασία θωράκισης, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ενεργητικής προστασίας Trophy και προστασίας από πυρομαχικά διασποράς. Θα διατηρήσει το πυροβόλο των 120 χιλιοστών με πιθανή επέκταση εμβέλειας πυρομαχικών και αναβαθμισμένο σύστημα ελέγχου πυρός.

Με πληροφορίες από: Irozhlas / Army Recognition | Φωτογραφία Reuters