Leopard 2A8, F-35, φρεγάτες και drones: Η Ολλανδία ανακοίνωσε το μεγάλο σχέδιο για να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της [pics, vid]

REUTERS/Piroschka van de Wouw

Η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024, το μεγάλο σχέδιο που έχει για να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, με περισσότερους εξοπλισμούς, προσωπικό και επενδύσεις.

Το «Αμυντικό Μνημόνιο 2024» παρουσίασε σήμερα ο Ολλανδός Υπουργός Άμυνας, Ρούμπεν Μπρέκελμανς, σε μια στρατιωτική βάση στην πόλη Άμερσφορτ της κεντρικής Ολλανδίας, δηλώνοντας ότι «οι νέες απειλές απαιτούν δράση», αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η ανελέητη επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνει ότι μια επίθεση στη συμμαχία του ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον αδύνατη», είπε χαρακτηριστικά. «Μπορεί να φαίνεται ότι ζούμε ειρηνικά, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον», πρόσθεσε.

Η Ολλανδία θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά περισσότερο από 10% το επόμενο έτος, επενδύοντας σε νέα άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη, φρεγάτες και συστήματα αεράμυνας. Οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντας τον ετήσιο προϋπολογισμό σε περίπου 24 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Δεχόμαστε επίθεση καθημερινά. Τα ψηφιακά μας συστήματα, τα πανεπιστήμιά μας, οι εταιρείες μας, τα λιμάνια μας, τα δίκτυά μας ηλεκτρικής ενέργειας. Μας κατασκοπεύουν συνεχώς και ο αριθμός των επιθέσεων αυξάνεται», τόνισε ο Ολλανδός ΥΠΑΜ, καθώς ο ολλανδικός στρατός σύμφωνα με το νέο σχέδιο θα δώσει μεγάλη έμφαση στην κυβερνοασφάλεια και στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

REUTERS/Piroschka van de Wouw

Αγοράζει νέα άρματα μάχης για πρώτη φορά από το 2011 

Ο ολλανδικός στρατός θέλει να δημιουργήσει τη δική του επιλαρχία αρμάτων μάχης, αγοράζοντας για πρώτη φορά από το 2011 νέα άρματα μάχης. Χωρίς να προσδιορίζεται ποιο θα επιλέξει, το φαβορί είναι το Leopard στην πιο σύγχρονη έκδοση 2Α8.

Επίσης, θα πάρει περισσότερα Boxer IFV, τα οποία αναπτύσσει η ίδια σε συνεργασία με την Γερμανία.

Όσον αφορά τον Στρατό Ξηράς, πέρα από τα νέα άρματα μάχης, θα εκσυγχρονίσει και τα CV90. Στόχος είναι τα νέα και τα αναβαθμισμένα τεθωρακισμένα του ολλανδικού στρατού να είναι εξοπλισμένα με μη επανδρωμένα συστήματα, αλλά και συστήματα αντι-drones, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες απειλές στο πεδίο μάχης.

REUTERS/Piroschka van de Wouw

Περισσότερες φρεγάτες ανθυποβρυχιακού πολέμου και F-35 

Για το Πολεμικό της Ναυτικό, η Ολλανδία σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερες φρεγάτες ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW). Στόχος είναι να προστατεύσει τα συμφέροντά της και τις ενεργειακές της εγκαταστάσεις στη Βόρεια Θάλασσα, όπου έχει παρουσία ο ρωσικός στόλος, με υποβρύχια και πλοία.

Θέλει επίσης να εκσυγχρονίσει και να αποκτήσει περισσότερα ελικόπτερα τύπου NH90.

REUTERS/Piroschka van de Wouw

Η Πολεμική Αεροπορία της χώρας θα ενισχυθεί με περισσότερα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35, πέρα από τα 26 που έχει ήδη σε υπηρεσία και τα επιπλέον 18 που έχει παραγγείλει. Όπως αναφέρεται στο αμυντικό σχέδιο, θέλει να αντικαταστήσει τα όλα τα F-16 που έχει σε υπηρεσία. Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία είναι μία από τις πρώτες χώρες που δώρισε τα F-16 της στην Ουκρανία.

REUTERS/Piroschka van de Wouw

Στο πρόγραμμα των αναβαθμίσεων για τον ολλανδικό στρατό συμπεριλαμβάνονται και τα ελικόπτερα Chinook και το σύστημα εναέριας μάχης AirC2.

Σύντομα, η Ολλανδία θα παραλάβει ένα νέο πλοίο υποστήριξης μάχης (CSS), νέες τορπίλες για να αντικαταστήσεις τις MK46, εκσυγχρονισμένα ελικόπτερα Apache και ένα προηγμένο ραντάρ πολλαπλών αποστολών από την Thales.

REUTERS/Piroschka van de Wouw

Αλλαγές και στην θητεία 

Το «Αμυντικό Μνημόνιο 2024» προβλέπει ενίσχυσει και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και αλλαγές στην θητεία.

Όπως είπε ο Ολλανδός ΥΠΑΜ, η θητεία θα αρχίσει να αλλάζει ακολουθώντας το φινλανδικό μοντέλο (το οποίο θέλει να υιοθετήσει και η Ελλάδα), με πιθανή αύξηση της θητείας των εφέδρων, οι οποίοι αποκτούν κεντρικότερο ρόλο, ώστε να είναι προετοιμασμένοι ανά πάσα στιγμή για πόλεμο.

Το Υπουργείο Άμυνας θα επενδύσει τουλάχιστον 260 εκατομμύρια ευρώ για να προσλάβει νέο προσωπικό και να ενισχύσει το ήδη υπάρχον.

Tracked Hybrid Modular Infantry System (THeMIS)
REUTERS/Piroschka van de Wouw

Φωτογραφίες Reuters