Το νέο Leopard 2A7 είναι εδώ! ΒΙΝΤΕΟ

Η κατασκευάστρια εταιρεία των αρμάτων μάχης Leopard Krauss-Maffei Wegmann (KMW) παρουσίασε την τελευταία έκδοση του άρματος Leopard 2A7, στον Γερμανικό στρατό, προκειμένου να το αξιολογήσει. Στην έκδοση αυτή η εταιρεία έχει ενσωματώσει όλη της την εμπειρία από την επιχειρησιακή χρήση των παλαιότερων εκδόσεων. Άρματα Leopard 2 έχουν χρησιμοποιηθεί, επιχειρησιακά, από τις δυνάμεις της Δανίας και του Καναδά, στο Αφγανιστάν.

Η νέα έκδοση περιλαμβάνει σημαντικό πακέτο αναβαθμίσεων, σε σχέση με το την έκδοση 2Α6. Το άρμα διαθέτει το ίδιο λειόκαννο πυροβόλο των 120mm/L55, το οποίο, όμως, πλέον, θα μπορεί να βάλλει το νέο, διατρητικό βλήμα Sabot – Tracer (APFSDS-T) της Rheinmetall. Επίσης θα μπορεί να βάλλει το εκρηκτικό βλήμα DM-12 της ίδιας εταιρείας.

Σημαντική είναι η βελτίωση στον τομέα της θωράκισης, καθώς το 2Α7 διαθέτει εξελιγμένη παθητική θωράκιση, που καλύπτει ακόμα περισσότερο το άρμα από νάρκες. Μπορεί επίσης να δεχτεί πλευρικά θωράκια παθητικής θωράκισης. Το 2Α7, επίσης, διαθέτει βοηθητική μονάδα ισχύος, η χρήση της οποίας επιτρέπει στο άρμα να παραμένει ενεργό, ακόμα και με το κύριο σύστημα ισχύος εκτός λειτουργία, νέο σύστημα εξαερισμού, νέα καλύπτρα για τον οδηγό και πλήρες ηλεκτρικό σύστημα ελέγχου του πυροβόλου. Επίσης το άρμα διαθέτει νέα, πανοραμική, διόπτρα παρατήρησης, εφοδιασμένη με θερμικό απεικονιστεί τρίτης γενιάς, αποστασιόμετρο λέιζερ και κάμερα, για τον αρχηγό πληρώματος. Νέο θερμικό σκοπευτικό διαθέτει και ο πυροβολητής του άρματος.

Ο Γερμανικός στρατός επιθυμεί να αναβαθμίσει όλα τα άρματα 2Α6 στο επίπεδο 2Α7. Σε πρώτη φάση θα αναβαθμιστούν 20 άρματα 2Α6, τα οποία και θα διατεθούν στην 203η Επιλαρχία Αρμάτων του Γερμανικού στρατού. Ο γενικός επιθεωρητής του Γερμανικού στρατού, αντιστράτηγος Κορφ, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τις δυνατότητες του άρματος 2Α7. “Είμαστε κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι από το Leopard 2A7”, είπε.

Η Ελλάδα διαθέτει άρματα του τύπου, της έκδοσης Leopard 2HELL, τα οποία θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν στην νέα έκδοση.

Πηγή: janes.com.
Μετάφραση-επιμέλεια : On Alert