Leopard 2A4: Η Τουρκία απέσυρε 42 άρματα μάχης από τα κατεχόμενα στην Κύπρο

Όπως αποκαλύπτει το κυπριακό μέσο Sigma Live, η Τουρκία απέσυρε τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2A4 από τα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, τα συγκεκριμένα άρματα, 42 στον αριθμό, βρίσκονταν σταθμευμένα σε επιλαρχία τεθωρακισμένων, σε στρατόπεδο στην κατεχόμενη Κυθρέα.

Το 2018, η Τουρκία είχε προβεί σε δραστική αναβάθμιση των δυνάμεων κατοχής, ενισχύοντας ποιοτικά αλλά και ποσοτικά τον κατοχικό στρατό με μια επιλαρχία 42 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A4. Είχαν μεταφερθεί στην κατεχόμενη Κύπρο από τον Έβρο και αποτελούσαν μέρος της 1ης τουρκικής Στρατιάς.

Όπως μεταδίδει το Sigma Live, τα τουρκικά τεθωρακισμένα έφτασαν στην Κύπρο το Νοέμβριο του 2018 και αποχώρησαν τον Μάρτιο του 2021. Ωστόσο, η Τουρκία φρόντισε να μην αφήσει «κενό» και τα αντικατέστησε σχεδόν αμέσως με τα αμερικανικής κατασκευής τεθωρακισμένα τύπου Μ48-Α5 Τ2, τα οποία θεωρούνται απαρχαιωμένα και δεν μπορούν να συγκριθούν με τα υπερσύγχρονα Leopard 2A4.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Δημήτρη Μανουσάκη, σε σχέση με το τι οδήγησε στην απόσυρση των γερμανικών αρμάτων, είχε ζητηθεί από τη Γερμανία να τα αποσύρει από το 2018, υπήρχε μάλιστα και ψήφισμα της βουλής που καλούσε το Βερολίνο να αλλάξει τη στάση του, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση κρατούσε μια παντελώς αρνητική στάση και παρέπεμπε συνεχώς στην ΕΕ, ως αρμόδια για να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα.

Είναι η δεύτερη φορά που η Άγκυρα είχε αποστείλει στα κατεχόμενα εξοπλισμό γερμανικής κατασκευής, μετά τα, πεπαλαιωμένα, αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα Milan.

Η απόσυρση των Leopard 2A4 είναι πολύ σημαντική για την Εθνική Φρουρά διότι για την μορφολογία εδάφους της Κύπρου τα συγκεκριμένα άρματα σε μεγάλο αριθμό μπορούν να αποβούν καταλυτικά.