Leopard 2A4: Η Ισπανία στέλνει ακόμη 10 επισκευασμένα άρματα μάχης στην Ουκρανία

Το ισπανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024, ότι ξεκίνησε την αποστολή επιπλέον 10 αρμάτων μάχης Leopard 2A4 στην Ουκρανία.

Οι επισκευές και η επιχειρησιακή προετοιμασία των αρμάτων μάχης πραγματοποιήθηκαν στο Alcalá de Guadaira στη Σεβίλλη, από την General Dynamics European Land Systems.

«Ξεκίνησε η πολυτροπική μεταφορά 10 αρμάτων μάχης Leopard 2A4 στην Ουκρανία, μετά την ολοκλήρωση μιας εξαντλητικής διαδικασίας επισκευής, συντονισμού και ετοιμότητας στο εργοστάσιο Santa Bárbara Sistemas στο Alcalá de Guadaira (Σεβίλλη) και έχοντας περάσει τις αντίστοιχες δοκιμές για την πλήρη λειτουργικότητά του», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΑΜ της Ισπανίας.

Τα οχήματα ταξιδεύουν οδικώς προς την Πολωνία, όπου αναμένεται να φτάσουν πριν το σαββατοκύριακο. Μόλις φτάσουν στην Πολωνία, θα ξεκινήσει η προστατευόμενη μεταφορά του μέσω ξηράς, μέχρι το σημείο παράδοσης στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. «Αυτοί θα είναι υπεύθυνοι για την τελευταία φάση της μετακίνησης μέσω της Ουκρανίας μέχρι να τεθούν στη διάθεση των επιχειρησιακών μονάδων του Ουκρανικού Στρατού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Με αυτή τη νέα αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2A4, ο αριθμός των αρμάτων που έχει δωρίσει η Ισπανία φτάνει συνολικά τα 20, ενώ προετοιμάζεται να στείλει ακόμη μία παρτίδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024».

Στα τέλη Μαΐου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε τη Μαδρίτη και υπέγραψε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ διμερή συμφωνία ασφαλείας, με την οποία η Ισπανία δεσμεύεται να παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ μέσα στο 2024 και άλλα 5 δισεκατομμύρια τα επόμενα 3 χρόνια.

Πηγή / Φωτογραφία ισπανικό Υπουργείο Άμυνας