Leopard 2: Η Νορβηγία ανακοίνωσε την αποστολή 8 αρμάτων μάχης στην Ουκρανία

Η Νορβηγία θα στείλει οκτώ γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 και άλλο εξοπλισμό στην Ουκρανία ώστε να τη βοηθήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ.

«Είναι περισσότερο κρίσιμο από ποτέ να υποστηρίξουμε τη μάχη της Ουκρανίας για ελευθερία», ανέφερε σε δήλωση ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Η Νορβηγία δήλωσε επίσης πως θα στείλει τέσσερα άρματα μάχης ειδικού σκοπού, με την ακριβή επιλογή να εξαρτάται από το τι χρειάζεται περισσότερο η Ουκρανία. Επιπλέον,θα προσφέρει επίσης 250 εκατομμύρια σε κορώνες Νορβηγίας (πάνω από 250 χιλιάδες ευρώ) στο ταμείο της ΕΕ για την Ουκρανία, υο «European Peace Facility», τα οποία θα διατεθούν για πυρομαχικά και ανταλλακτικά για το Leopard 2.

Η Νορβηγία, που συνορεύει με τη Ρωσία στην Αρκτική, διαθέτει συνολικά 36 άρματα μάχης Leopard 2.

Σήμερα, είναι σε εξέλιξη η συνάντηση των Υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών του NATO, για να συζητήσουν τη συνεχή υποστήριξη στην Ουκρανία. Περισσότερες χώρες αναμένονται να ανακοινώσουν εξοπλιστικά πακέτα για το Κίεβο, ενώ θα συζητηθεί και το «ευαίσθητο» θέμα της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών.

Πρόσφατα, η σκανδιναβική χώρα παρήγγειλε 54 γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης νέας γενιάς τύπου Leopard 2A7, με δικαίωμα αγοράς ακόμη 18, προκειμένου να αντικαταστήσει άρματα μάχης ίδιου τύπου αλλά πιο παλιάς γενιάς που ήδη διαθέτει.

Με πληοφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters