Leopard 2: Η Λιθουανία ξεκινά διαπραγματεύσεις για την αγορά γερμανικών αρμάτων μάχης

Το Συμβούλιο Άμυνας της Λιθουανίας αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αγορά αρμάτων μάχης Leopard 2 από τη Γερμανία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Άρβιντας Ανουσάουσκας σε δημοσιογράφους την Τρίτη, καθώς το μέλος του ΝΑΤΟ επιδιώκει να κατασκευάσει ένα τάγμα αρμάτων μάχης.

Το Leopard 2 κατασκευάζεται από την Krauss-Maffei Wegmann, μέλος του γερμανο-γαλλικού ομίλου τεχνολογίας KNDS.

«Η πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα τάγμα αρμάτων μάχης, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες, όπως για την τιμή που θα συμφωνήσουμε. Επομένως, δεν μπορώ να αναφέρω λεπτομέρειες ακόμα», είπε ο Λιθουανός ΥΠΑΜ.

Tις ίδιες δηλώσεις είχε κάνει ο ίδιος το καλοκαίρι του 2023, όταν αποκάλυψε ότι στο «τραπέζι» των συζητήσεων υπήρχαν και τα αμερικανικά Abrams και τα νοτιοκορεατικά Black Panther. Aπό τότε που επικράτησε το γερμανικό άρμα μάχης και ο Λιθουανός ΥΠΑΜ εξέφρασε το ενδιαφέρον για την αποκξτησή του, η χώρα δεν έχει προχωρήσει τις ενέργειες και τις συζητήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Spiegel, η Λιθουανία, μαζί με άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες, ενδιαφέρεται γα την τελευταία έκδοση του γερμανικού άρματος μάχης Leopard, την 2Α8.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την παρουσία του στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας. Η Λιθουανία, γείτονας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, επί του παρόντος δεν λειτουργεί άρματα μάχης. Η νέα μονάδα έχει προγραμματιστεί να είναι έτοιμη για μάχη έως το 2030.

Η Λιθουανία παρέλαβε πρόσφατα την τελική παράδοση μιας παραγγελίας 670 εκατομμυρίων ευρώ 91 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Boxer γερμανικής κατασκευής, τα οποία παρήγγειλε το 2016.

Η Γερμανία έχει δεσμευτεί να αναπτύξει μόνιμα μια πολεμική ταξιαρχία περίπου 4.800 στρατιωτών στη Λιθουανία έως το 2027, η οποία θα είναι η πρώτη μόνιμη ξένη ανάπτυξη γερμανικών στρατευμάτων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters