Leopard 2: Η Ιταλία σχεδιάζει να αγοράσει 133 γερμανικά άρματα μάχης – Αναβαθμίζει και τα «γερασμένα» Ariete

Η Ιταλία σχεδιάζει να αγοράσει 133 νέα άρματα μάχης Leopard 2 γερμανικής κατασκευής και να αναβαθμίσει 125 από τα γηρασμένα άρματα μάχης Ariete, δήλωσε χθες η υφυπουργός Άμυνας στο κοινοβούλιο.

Η Ισαμπέλα Ραούτι, μέλος του κόμματος Brothers of Italy της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, είπε στην επιτροπή άμυνας της Κάτω Βουλής ότι η αγορά των τανκς ήταν μέρος μιας προσπάθειας για σημαντική αναβάθμιση του στρατού της χώρας, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση στοχεύει να συμπεριλάβει το πρόγραμμα στον αμυντικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2023-2025, με αρχικά κονδύλια ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2024 για την αγορά νέων αρμάτων μάχης και την αναβάθμιση άλλου στρατιωτικού υλικού, είπε η Ραούτι.

Πρόσθεσε ότι η αγορά των Leopard δεν θα εμποδίσει τα σχέδια της Ιταλίας για είσοδο στο μελλοντικό γαλλογερμανικό πρόγραμμα για ένα νέο κύριο όχημα μάχης (MGCS).

Μια αμυντική πηγή, που μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η Ιταλία σχεδιάζει να αγοράσει 125 άρματα μάχης Leopard 2, προσθέτοντας ότι η επένδυση των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ θα συνεχιστεί μέχρι το 2037.

Η Ραούτι είπε ότι δεν έχει ξεκινήσει συγκεκριμένη διαδικασία προμήθειας για τα τανκς και η κυβέρνηση θα ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου πριν εφαρμόσει το σχέδιο.

Ο ιταλικός στρατός αυτή τη στιγμή βασίζεται σε περίπου 200 άρματα μάχης Ariete, από τα οποία μόνο περίπου 50 είναι πλήρως επιχειρησιακά, είπε η αμυντική πηγή.

«Η αγορά των Leopards και ο εκσυγχρονισμός του Ariete θα εξασφαλίσει έναν αριθμό μονάδων επαρκή για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ», είπε, προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ θα περιλαμβάνει την ενημέρωση των υπαρχόντων τανκς.

Η Ιταλία ελπίζει να αντικαταστήσει τα παλιά της οχήματα Dardo, με τη γερμανική Rheinmetall να «προτείνει» το τεθωρακισμένο Lynx στον ιταλικό στρατό.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters