Η Γερμανία ζήτησε από την Ελβετία να της πουλήσει κάποια από τα άρματα μάχης Leopard 2 που έχει σε αδράνεια, γράφει σήμερα η ελβετική εφημερίδα Blick, σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να επιτρέψει στο Βερολίνο να αυξήσει την στρατιωτική του βοήθεια στην Ουκρανία. Η Γερμανία θέλει η Ελβετία να πουλήσει πίσω στην κατασκευάστρια εταιρεία Rheinmetall κάποια άρματα μάχης, διευκρινίζει η εφημερίδα, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στην εταιρεία να συμπληρώσει τα κενά στους εξοπλισμούς χωρών μελών της ΕΕ και του NATO.
Η Γερμανία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία και η Σουηδία βρίσκονται ανάμεσα στις χώρες που αποστέλλουν άρματα μάχης Leopard 2 για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί στη ρωσική επίθεση, δημιουργώντας κενά στα δικά τους οπλοστάσια. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ ενημέρωσαν την υπουργό Άμυνας της Ελβετίας Βιόλα Άμχερτ για το σχέδιο με επιστολή τους που φέρει ημερομηνία 23ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Αυτοί ζητούν από την Ελβετή ομόλογό τους να συμφωνήσει για την πώληση, παρέχοντας διαβεβαιώσεις ότι τα ελβετικά άρματα μάχης δεν θα μεταφερθούν στην ίδια την Ουκρανία. Βάσει της νομοθεσίας της περί ουδετερότητας και ενός ξεχωριστού εμπάργκο όπλων, η Ελβετία απαγορεύεται να αποστείλει απευθείας όπλα στην Ουκρανία. Μια συμφωνία με τη Γερμανία θα απαιτούσε από το ελβετικό κοινοβούλιο να θέσει επισήμως εκτός υπηρεσίας τα αδρανή άρματα μάχης, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Σύμφωνα με το Reuters, το υπουργείο Άμυνας της Ελβετίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει λάβει αίτημα από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας να επιτρέψει στην Rheinmetall AG να αγοράσει ορισμένα από τα άρματα μάχης Leopard II της Ελβετίας που βρίσκονται σε αδράνεια.
Το αίτημα αναφέρει ότι τα άρματα μάχης δεν θα σταλούν στην Ουκρανία, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται από την παράδοση Leopard 2 από τη Γερμανία και το NATO και τους συμμάχους της EE, δήλωσε σήμερα στο Reuters εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Άμυνας.
Σύμφωνα με την Blick, το υπουργείο Άμυνας της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι το αίτημα της Γερμανίας εξετάζεται. «Από την σκοπιά του στρατού, θα ήταν δυνατό κατ’ αρχήν να τα βγάλουμε πέρα χωρίς μικρό αριθμό αρμάτων μάχης, λαμβάνοντας ταυτοχρόνως υπόψη τις απαιτήσεις της Ελβετίας», δήλωσε εκπρόσωπος στην εφημερίδα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο δήλωσε ότι προς το παρόν δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει σχετικά.
Η Βέρνη έχει άλλες φορές αρνηθεί αιτήματα της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Δανίας να επιτρέψει την επανεξαγωγή στην Ουκρανία ελβετικής κατασκευής πυρομαχικών, που είχαν προηγουμένως αγοραστεί από τις χώρες αυτές. Ωστόσο το ζήτημα αυτό καθίσταται ολοένα και πιο διχαστικό στην Ελβετία, έπειτα από αλλαγή της δημόσιας και πολιτικής διάθεσης η οποία ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση να τερματίσει την απαγόρευση των εξαγωγών ελβετικών όπλων σε εμπόλεμες ζώνες.
Στο μεταξύ τα αιτήματα από Ευρωπαίους γείτονες της Ελβετίας να επιτρέψουν τέτοιου είδους μεταφορές στο Κίεβο έγιναν ηχηρότερα, καθώς εντείνεται η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, και δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές για την ασφάλεια εισηγήθηκαν οι κανόνες να χαλαρώσουν αναλόγως.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ