Leopard 2: Δανία και Ολλανδία δωρίζουν από κοινού 14 άρματα μάχης στην Ουκρανία

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters νωρίτερα σήμερα, η Δανία και η Ολλανδία αποφάσισαν να δωρίσουν από κοινού 14 άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Ειδικότερα, πρόκειται για τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου Leopard 2A4, τα οποία θα αγοραστούν από τρίτο κράτος, θα υποστούν μια ολική επισκευή και στη συνέχεια θα παραδοθούν στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Όπως ανέφερε δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Δανίας, Troels Lund Poulsen: «Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την ελπίδα μιας ειρηνικής και ασφαλούς Ευρώπης να μην αφήσουμε τους Ουκρανούς να πολεμήσουν μόνοι τους». Σημειώνεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο, η Δανία, η Γερμανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν επίσης ότι θα συγκεντρώσουν πόρους για να αποκαταστήσουν τουλάχιστον 100 παλιά άρματα μάχης τύπου Leopard 1 προκειμένου να τα προμηθεύσουν στην Ουκρανία το 2023 και το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία και η Βρετανία παρέδωσαν τον περασμένο μήνα στην Ουκρανία 18 προηγμένα άρματα μάχης τύπου Leopard και 14 άρματα μάχης Challenger 2 αντίστοιχα, που είναι έτοιμα να αναπτυχθούν στην πρώτη γραμμή μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των ουκρανικών στρατευμάτων σε αυτά.

Από την μεριά της, η Ισπανία θα παραδώσει τα έξι άρματα μάχης Leopard που έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία μετά την εβδομάδα του Πάσχα των Καθολικών, όπως ανακοίνωσε πριν μερικές εβδομάδες η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες. «Αυτά τα έξι άρματα μάχης (…) θα σταλούν στην Ουκρανία μετά την εβδομάδα του Πάσχα», δήλωσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δηλαδή από τις 10 Απριλίου και μετά.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από Reuters