Leopard 1: Η Γερμανία ζητάει να αγοράσει άλλα 96 άρματα μάχης από την Ελβετία

Εκτός από τα άρματα μάχης Leopard 2, η γερμανική εταιρεία εξοπλισμών Rheinmetall θέλει να αγοράσει 96 άρματα μάχης Leopard 1 από την ελβετική αμυντική εταιρεία Ruag για να τα στείλει στην Ουκρανία, ανέφερε το Σάββατο η ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταχειρισμένα και μη λειτουργικά άρματα μάχης Leopard 1, τα οποία η Ruag αγόρασε το 2016 από την Ιταλία και τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν.

«Η Rheinmetall ήθελε να αγοράσει τα οχήματα και κατέστησε σαφές ότι θα παραδοθούν στην Ουκρανία μετά την επισκευή τους», δήλωσε στην Tages-Anzeiger εκπρόσωπος της Ruag.

Η ελβετική εταιρεία ζήτησε μια μη δεσμευτική προκαταρκτική διευκρίνιση από την Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων και έλαβε αρνητική απάντηση, σύμφωνα με την Tages-Anzeiger. Ωστόσο, η συμφωνία θα μπορούσε να συνεχιστεί και είναι πιθανό να συζητηθεί από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ελβετίας.

Ο προκάτοχος του Leopard 2, τα άρματα μάχης Leopard 1 είναι ελαφρύτερα, με μικρότερο κινητήρα και μικρότερη εμβέλεια βολής από τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης, αλλά λέγεται ότι μπορούν να «αντέξουν» τα ρωσικά άρματα μάχης T-72.

Οι κυβερνήσεις της Ελβετίας και της Γερμανίας δήλωσαν την Παρασκευή ότι η Γερμανία ζήτησε από την Ελβετία να πουλήσει πίσω μερικά από τα άρματα μάχης Leopard 2, σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να επιτρέψει στις δυτικές χώρες να αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

«Τα άρματα μάχης δεν θα πωληθούν στην Ουκρανία. Εγγυόμαστε ότι θα παραμείνουν στη Γερμανία ή με τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να καλύψουμε τα κενά που προέκυψαν από τη μεταφορά των αρμάτων Leopard 2 (στην Ουκρανία) και να βελτιώσουμε τον εφοδιασμό με ανταλλακτικά γενικά», ανέφερε επιστολή από το Βερολίνο στη Βέρνη, που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με τους νόμους περί ουδετερότητας και το ξεχωριστό εμπάργκο όπλων, η Ελβετία απαγορεύεται να στέλνει όπλα στην Ουκρανία.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters