Lancet: Η Ουκρανία ξεκινά την μαζική παραγωγή του drone που…αγαπούν οι ρωσικες δυνάμεις

Η Ουκρανία επενδύει σημαντικά στην δημιουργία μεγάλων αριθμών drones και UAV, αφού μετά απο δύο χρόνια πολέμου απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής, όχι μόνο δημιουργεί ξεχωριστικό Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά ακόμα έχει αποκτήσει τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία στην ανάπτυξή τους, με αποτέλεσμα να κατασκευάζει την δική της «έκδοση» του περίφημου ρωσικού drone τύπου Lancet.

Αυτή την είδηση αποκάλυψε ο Ουκρανός Υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Μιχαΐλο Φεντόροφ, ο οποίος πρόσθεσε στην συνέχεια ότι η κυβέρνηση θα υπογράψει τα συμβόλαια για να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή των ουκρανικών drones τύπου Lancet τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Φεντόροφ δήλωσε ακόμα ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις διαθέτουν πολλά drones με επιχειρησιακή εμβέλεια 20 χιλιομέτρων, ωστόσο υπάρχει ανάγκη για πλήγματα στα 40 χιλιόμετρα. Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία κινήθηκε προς την ανάπτυξη και προμήθεια των συγκεκριμένων μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων.

Από τότε που η Ρωσία άρχισε να χρησιμοποιεί drones τύπου Lancet στο πεδίο της μάχης, στα τέλη του 2022, έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, έχοντας επιφέρει σημαντικές απώλειες στον ουκρανικό στρατό, αφού έχουν πλήξει στόχους υψηλής αξίας, δεκάδες χιλιόμετρα πίσω από την πρώτη γραμμή. Μάλιστα, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας έχει αναγνωρίσει την αξία και την μεγάλη συμβολή τους στην Ουκρανία.

Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας, που κατάφερε να δημιουργήσει την ουκρανική «έκδοση» των drones τύπου Lancet. Υπενθυμίζεται ότι είναι drones «καμικάζι» που κατασκευάζονται από την ZALA Aero και διαθέτει πολλά συστήματα στόχευσης που βασίζονται σε συντεταγμένες, οπτικο-ηλεκτρονική και συνδυασμένη τεχνολογία. Το drone μπορεί να χτυπήσει στόχους σε εμβέλεια 40 km και έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 12 kg. Η συγκεκριμένη εταιρεια, θυγατρική του ομίλου Kalashnikov, κατασκευάζει επίσης το UAV τύπου Orlan 10, το οποίο συχνά αναπτύσσεται μαζί με το Lancet για να εντοπίζει στόχους.

Με πληροφορίες από: Kyiv Independent / Φωτογραφία αρχείου Reuters