Κυβερνητικές πηγές: Η πώληση των F-16 στην Τουρκία υπόκειται σε περιορισμούς – Η «σπόντα» για τα F-35

Τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, υπό το πρίσμα των δηλώσεων που έκαναν τις τελευταίες ημέρες τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολίασαν κυβερνητικές πηγές, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO.

Ειδικότερα, οι κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν θετική  την εξέλιξη της επαναπροσέγγισης Τουρκίας – Δύσης, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ό,τι αφορά την δυνητική πώληση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στην Τουρκία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πριν από 4 χρόνια η γειτονική χώρα θα λάμβανε 100 αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς τύπου F-35 χωρίς κανένα περιορισμό, ενώ σήμερα υπόκειται στους περιορισμούς του Κογκρέσου για την αναβάθμιση και την απόκτηση μαχητικών, τύπου F-16.

Νωρίτερα σήμερα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει με τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σε συννενόηση με το Κογκρέσο. Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν θα συναντηθεί σήμερα Τρίτη με τον  Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Μιλώντας ενόψει της έναρξης αργότερα σήμερα της συνόδου κορυφής του NATO στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, ο Τζέικ Σάλιβαν πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ήταν σαφής ότι υποστηρίζει τη μεταφορά». «Δεν έχει εκφράσει καμία επιφύλαξη για αυτό (…) Σκοπεύει να προχωρήσει με τη μεταφορά», δήλωσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters