Οι ΗΠΑ παρέδωσαν την Πέμπτη δύο στρατιωτικά ελικόπτερα UH-60M Black Hawk στην Κροατία, η οποία συμμετέχει σε μια «μίνι κούρσα εξοπλισμών» με τη γειτονική Σερβία, στενή σύμμαχο της Ρωσίας, εν μέσω εντάσεων στη μεταπολεμική περιοχή των Βαλκανίων.
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, ανέφερε ότι τα ελικόπτερα πολλαπλών χρήσεων UH-60M που δωρήθηκαν θα συμβάλουν στις αυξανόμενες αμυντικές δυνατότητες και τη στρατιωτική ετοιμότητα της Κροατίας για την υποστήριξη του NATO.
«Το Black Hawk παρέχει δυνατότητες σε μια σειρά πιθανών αποστολών, από ειδικές επιχειρήσεις έως τακτική μεταφορά στρατευμάτων μέχρι αεροϊατρική εκκένωση», δήλωσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Μαρκ Φλέμινγκ, καθώς τα ελικόπτερα έφτασαν με μεταγωγικό αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Ζάγκρεμπ.
«Η Κροατία έχει κερδίσει τη φήμη ως αφοσιωμένος και ικανός σύμμαχος του NATO και η εισαγωγή των Black Hawks θα ενισχύσει περαιτέρω τις ικανότητες των Κροατικών Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε ο Φλέμινγκ στη δήλωση. Η Κροατία τον περασμένο μήνα κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά 89 οχημάτων μάχης Bradley στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Ουάσιγκτον και σχεδιάζει ως μέλος του NATO να σχηματίσει μια Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων Πεζικού.
Η Κροατία αγοράζει γαλλικά Rafale και η Σερβία ρωσικά συστήματα Pantsir
Η Κροατία, η οποία είναι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησε πέρυσι να αγοράσει 12 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία.
Η Σερβία, η οποία βρισκόταν σε πόλεμο με την Κροατία τη δεκαετία του 1990 για την απόσχισή της από τη Γιουγκοσλαβία, τον τελευταίο καιρό εξοπλίζεται κυρίως με ρωσικά και κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη, drones και αντιαεροπορικά συστήματα.
Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία παρέδωσε στη Σερβία 30 άρματα μάχης και 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Η Σερβία αγόρασε επίσης πρόσφατα εξελιγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας Pantsir, καθώς και επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα και κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Αν και επιδιώκει επίσημα την ένταξη στην ΕΕ, η Σερβία αρνήθηκε να ευθυγραμμίσει πλήρως την εξωτερική της πολιτική με τα υπόλοιπα 27 έθνη, ενώ παράλληλα εργάστηκε για την ενίσχυση των σχέσεών της με τη Ρωσία και την Κίνα. Με την Κροατία να στέκεται σταθερά στο πλευρό των συμμάχων της στο NATO στις τρέχουσες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η Σερβία δήλωσε ότι θα παραμείνει ουδέτερη.
Πηγή: Daily Mail