Kizilelma: Ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του νέου μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Τουρκίας

Baykar Technologies/Handout via REUTERS

Το εγχώρια κατασκευασμένο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος Kizilelma της Τουρκίας έχει ήδη ξεκινήσει την μαζική παραγωγή, όπως ανακοίνωσε ο CEO της κατασκευάστριας εταιρείας Baykar, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ.

Ο ίδιος, μιλώντας στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αποκάλυψε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του πρώτου πρωτότυπου UAV από την γραμμή παραγωγής και πλέον ο στόχος της εταιρείας είναι να πετούν στον αέρα περισσότερα από 10 λειτουργικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Kizilelma το 2026.

Όλα τα εξαρτήματα κατασκευάζονται στην Τουρκία με εξαίρεση τον κινητήρα turbojet, ο οποίος προέρχεται από την ουκρανική εταιρεία Motor Sich, όπως υποσητρίζει. Επίσης, υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα αναπτύξει τα επόμενα 5-6 χρόνια δικό της κινητήρα «για να μην εξαρτάται από τρίτες χώρες».

Ακόμα, υπογράμμισε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν την ανάγκη από εξειδικευμένους χειριστές, οι οποίοι πρέπει να εκπαιδεύονται διαρκώς για να βελτιώνουν τις ικανότητές τους, κάτι στο οποίο θα επικεντρωθεί η τουρκική εταιρεία τα επόμενα χρόνια με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

H Baykar στοχεύει στην κατασκευή 12 UAV μέσα στο 2024, ενώ από το 2026 θα αυξήσει τους ρυθμούς παραγωγής και θα κατασκευάζει πάνω από 10 drone τον χρόνο, σύμφωνα με τον Μπαϊρακτάρ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Kizilelma που κατασκευάστηκε από την γραμμή παραγωγής (το τρίτο πρωτότυπο του αεροσκάφους) πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 25 Σεπτεμβρίου 2024.

Το νέο UAV μπορεί να πετά με συνολικό φορτίο πυρομαχικών μέχρι 1.500 κιλά, εξοπλισμένο με όπλα τουρκικής κατασκευής και προηγμένο ραντάρ, το οποίο επίσης αναπτύχθηκε στην Τουρκία. Προβλέπεται ότι θα μπορεί να πετάει για πέντε ώρες, να φτάνει ταχύτητες έως και 800 χιλιόμετρα την ώρα (0,64 Mach) και να επιχειρεί μαζί με τα συμβατικά μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Φωτογραφία αρχείου Reuters