Kizilelma: Το τουρκικό μαχητικό drone έγινε… ντοκιμαντέρ – Πρωταγωνιστής ο γαμπρός του Ερντογάν [vid]

Η Τουρκία είναι τόσο ενθουσιασμένη για το νέο μαχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Kizilelma, πριν ακόμα μπει στην γραμμή παραγωγής, που αποφάσισε να γυρίσει ταινία με την ιστορία του.

Χθες Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο τουρκικό μαχητικό UCAV, με τον τίτλο «Target KIZILELMA».

Πρωταγωνιστής είναι ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, πρόεδρος και υπεύθυνος τεχνολογίας της κατασκευάστριας εταιρείας Baykar, αλλά και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει ότι το UCAV θα μπει σε γραμμή παραγωγής το 2024.

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, από την σύλληψη της ιδέας, στον σχεδιασμό και την κατασκευή του. Το «ταξίδι» του Kizilelma διήρκησε περίπου 20 χρόνια.

Το Kizilelma πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση τον Δεκέμβριο του 2023 και την δεύτερη πτήση του στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. Αναπτύχθηκε για να επιχειρεί από το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο κινητήρας turbojet που διαθέτει, έχει κατασκευαστεί από την ουκρανική εταιρεία Motor Sich.

Το Kizilelma θα είναι επίσης σε θέση να πετά με ωφέλιμο φορτίο έως 1.500 κιλά (3.300 λίβρες), εξοπλισμένο με πυρομαχικά τουρκικής κατασκευής και υψηλή επίγνωση της κατάστασης με το ραντάρ ενεργού ηλεκτρονικά σαρωμένης συστοιχίας (AESA), το οποίο επίσης αναπτύχθηκε εγχώρια. Προβλέπεται ότι θα μπορεί να πετάει για πέντε ώρες και να φτάνει ταχύτητες έως και 800 χλμ/ώρα (500 mph ή 0,64 Mach).

Δείτε το ντοκιμαντέρ της Baykar:

Με πληροφορίες από: Anadolu