Kizilelma: «Παρθενική πτήση» για το τρίτο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκίας [vids]

Baykar Technologies/Handout via REUTERS

Το τρίτο τουρκικό πρωτότυπο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος τύπου Kizilelma πραγματοποίησε την «παρθενική» του πτήση, γεγονός που δείχνει την πρόοδο των εργασιών και των ρυθμών στην γραμμή παραγωγής, η οποία θα «τρέξει» σε πλήρεις ρυθμούς από το 2025, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Ο επικεφαλής της κατασκευάστριας εταιρείας, Baykar, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, ο οποίος είναι και γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την σημαντική αυτή εξέλιξη στο πρόγραμμα ανάπτυξης των τουρκικών μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών, το οποία αναμένεται να επιχειρούν μαζί με συμβατικά μαχητικά και στο μέλλον με τα νέας γενιάς αεροσκάφη τύπου KAAN.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τρίτο πρωτότυπο UCAV τύπου Kizilelma, με σειριακό αριθμό TC-ÖZB3, είναι το πρώτο που κατασκευάστηκε από την γραμμή παραγωγής πόρους και τον περασμένο Ιούλιο μεταφέρθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Δοκιμών «Akinci» για να πραγματοποιήσει δοκιμές εδάφους, όπως εκκίνηση του κινητήρα και τροχοδρόμηση.

Η πτήση

Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε με επιτυχία πριν από μερικές εβδομάδες και έτσι δόθηκε το «πράσινο φως» με αποτέλεσμα χθες Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024 να πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμαστική πτήση του, η οποία ήταν σύντομη, ωστόσο «ανοίγει τον δρόμο»  για τους Τούρκους να συνεχίσουν τις δοκιμές και τις βελτιώσεις στα μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη.

Όπως έχουμε αναφέρει στο OnAlert.gr, το Kizilelma θα είναι σε θέση να πετά με ωφέλιμο φορτίο έως 1.500 κιλά, εξοπλισμένο με πυρομαχικά τουρκικής κατασκευής και ραντάρ τύπου AESA, το οποίο επίσης αναπτύχθηκε εγχώρια. Προβλέπεται ότι θα μπορεί να πετάει για πέντε ώρες και να φτάνει ταχύτητες έως και 800 χιλιόμετρα την ώρα (0,64 Mach), ενώ στόχος της Baykar είναι να κατασκευάζει 12 μη επανδρωμένα μαχητικά τον χρόνο.

Με πληροφορίες από: SST / φωτογραφία αρχείου Reuters