Kizilelma: Η Baykar έχει «ρίξει» πάνω από 1 δισ. δολάρια στο μαχητικό drone – Θα κατασκευάσει 12 μέσα στο 2024

Το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος Kizilelma που αναπτύσσει η τουρκική Baykar ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές εκκίνησης κινητήρα στο έδαφος, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Το «Κόκκινο Μήλο» της Τουρκίας είναι ένα από τα αμυντικά προγράμματα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαφημίζει «με περηφάνια» αρκετά συχνά, για τις νέες δυνατότητες που, όπως λέει, θα φέρει στις τουρκικές δυνάμεις.

Το Kizilelma πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση τον Δεκέμβριο του 2023 και την δεύτερη πτήση του στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. Αναπτύχθηκε για να επιχειρεί από το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο κινητήρας turbojet που διαθέτει, έχει κατασκευαστεί από την ουκρανική εταιρεία Motor Sich.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Baykar, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το μαχητικό drone είναι το πιο σημαντικό πρόγραμμα που τρέχει η εταιρεία του και μέχρι τώρα έχει επενδύσει σε αυτό πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Επίσης, δεσμεύτηκε ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια το τουρκικό UCAV θα πετάει με έναν εγχώρια κατασκευασμένο κινητήρα.

«Θα επενδύσουμε 300 εκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή κινητήρων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, θα κατασκευάσουμε τον κινητήρα του Bayraktar KIZILELMA», είπε ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ.

Τέλος, δήλωσε ότι η σειριακή παραγωγή του θα ξεκινήσει φέτος και η εταρεία στοχεύει να κατασκευάσει 12 UCAV μέσα στο 2024.

Το Kizilelma θα είναι σε θέση να πετά με ωφέλιμο φορτίο έως 1.500 κιλά (3.300 λίβρες), εξοπλισμένο με πυρομαχικά τουρκικής κατασκευής και υψηλή επίγνωση της κατάστασης με το ραντάρ ενεργού ηλεκτρονικά σαρωμένης συστοιχίας (AESA), το οποίο επίσης αναπτύχθηκε εγχώρια. Προβλέπεται ότι θα μπορεί να πετάει για πέντε ώρες και να φτάνει ταχύτητες έως και 800 χλμ/ώρα (500 mph ή 0,64 Mach).

Με πληροφορίες από: Baykar