Kinzhal: «Από το σύστημα Patriot καταρρίφθηκε για πρώτη φορά ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος» ανακοίνωσε η ουκρανική ΠΑ

Η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε έναν ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Κίεβο την περασμένη Πέμπτη, δήλωσε σήμερα η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας.

Ο πύραυλος Kinzhal είναι ένα από τα έξι όπλα «επόμενης γενιάς» που παρουσίασε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018, όταν ο Ρώσος ηγέτης «καυχήθηκε» ότι δεν μπορεί να καταρριφθεί από κανένα από τα συστήματα αεράμυνας του κόσμου.

Ο διοικητής της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Mykola Oleshchuk, δήλωσε ότι ο Kh-47 Kinzhal καταρρίφθηκε το βράδυ της Πέμπτης πάνω από μία περιοχή έξω από το Κίεβο. Έκανε επίσης γνωστό ότι καταρρίφθηκε από ένα αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot.

«Συγχαίρω τον ουκρανικό λαό για το ιστορικό γεγονός. Ναι, καταρρίψαμε το «απαράμιλλο» Kinzhal», έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram. Οι αμερικανικοί πύραυλοι Patriot παραδόθηκαν στην Ουκρανία μόλις τον περασμένο μήνα.

Ο βαλλιστικός πύραυλος Kinzhal, ο οποίος μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 10 Mach (12.350 χιλιόμετρα την ώρα), είναι ικανός να φέρει πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εμβέλεια από 1.500 έως 2.000 km.

Η αεροπορική επιδρομή της Πέμπτης έγινε λιγότερο από μία ημέρα αφότου η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε επίθεση με drone στο Κρεμλίνο και απείλησε με αντίποινα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Γιούρι Ιχνάτ, σε δηλώσεις του χθες Παρασκευή, υποστήριξε ότι δεν καταρρίφθηκε τέτοιου είδους ρωσικός πύραυλος πάνω από το Κίεβο, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα του Defense Express, το οποίο μάλιστα δημοσίευσε και φωτογραφίες από τα συντρίμμια.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters